PERFORMANS NA PRERADOVIĆEVOM TRGU: Evo što su poručili Hasanbegoviću šutnjom i balonima

Queer Zagreb

Performans na  Trgu Petra Preradovića u okviru Queer Zagreb Sezone.

Priopćenje organizatora prenosimo u cijelosti:

“U nedjelju 8. svibnja, na dan kada je Zagreb prije 71. godinu oslobođen od fašizma, u 12 sati na Trgu Petra Preradovića, okupili su se brojni građani te sudjelovali u posljednjem u nizu performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” Bruna Isakovića koji se održao u okviru Queer Zagreb Sezone. Udruga Domino u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te uz potporu Kulturnjaka 2016 za ovaj su performans formirali pjevački zbor koji je odšutio „Himnu slobodi“ Jakova Gotovca, koja je istovremeno svirala s razglasa, referirajući na jedan od temeljnih vidova slobode s posebnim fokusom na slobodu govora u javnom prostoru, a posljedično i slobodi misli.

Queer Zagreb
Queer Zagreb

Nakon “izvedbe” „Himne slobodi“ sudionici su u zrak odaslali više od 100 bijelih balona simbolički ukazujući na broj dana od kada je na čelnom mjestu u Ministarstvu kulture novi ministar koji se svim silama trudi ukinuti stečene razine umjetničkih i medijskih sloboda.

bruno-isakovic-2-MSU-10.-4.-2016.-fotografija-Emina-Herman

Ovaj je performans, za razliku od prethodnih u kojima je Isaković bio jedini izvođač, bio otvoren za sudjelovanje svim građanima koji su svjesni da je u borbi protiv fašizma važno ne samo sudjelovati, nego i pobijediti. Svi koji su kao nijemi zbor sudjelovali u ovom performansu prepoznali su nužnost pružanja nekog oblika otpora kontinuitetu politike koja nas vodi još većoj fašizaciji društva.
Bez obzira na činjenicu da je ovoj performans bio posljednji čin u trilogiji “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, ministar kulture i njegova politika ostaju glavna inspiracija za kreiranje programa budućih događanja u sklopu programa Queer Zagreb Sezone. Udruga Domino i Muzej suvremene umjetnosti svjesni su činjenice da samo zajedno sa svima koji su danas sudjelovali na performansu i onima koji otpor pružaju na druge načine, možemo nastaviti govoriti protiv fašizma od kojeg smo jednom već oslobođeni – ne smijemo dozvoliti da on ponovno zavlada Hrvatskom.”, stoji u priopćenju.


Komentari