Perete li svoje rukavice? Evo što stručnjaci kažu o tome

Pixabay

Kad ste zadnji put oprali rukavice? Ako je odgovor “nikada”, onda ste u većini. No zimi ih nosite svakodnevno i njima dodirujete površine na kojima su bakterije i virusi.

Rukavicama dodirujete kvake, drške ili ih nosite u javnom prijevozu, a pojedinci njima čak i obrišu nos. Toplina i vlaga idealan su rasadnik bakterija, piše Wellandgood.com.

Emisija Good Morning America je 2015. godine provela istraživanje na rukavicama različitih materijala te su testirali uzorke na bakterije i viruse. Na pojedinim uzorcima su pronašlo korona virus, koji je obično u pozadini zimskih infekcija i upala, no njih čak devet bilo je pozitivno na iznimno opasne bakterije, uključujući i stafilokok MRSA, pišu 24sata.

Pritom valja imati na umu da je riječ o malom broju uzoraka. Usto što mogu biti izvor zaraze, zbog nehigijene mogu i zaudarati, pa je ipak dobra ideja oprati ih. Dobra vijest je da ih je jednostavno očistiti, pa evo kratko vodiča ovisno o vrsti materijala.

Kako prati sve vrste rukavica?

1. Pamuk

Iako nije riječ o najtoplijim rukavicama, pamučne odjevne predmete je najlakše očistiti. Stavite ih u perilicu za rublje kao što biste učinili i s ostalom odjećom. Ovisno o boji, možete ih prati odvojeno, sa šarenim ili bijelim rubljem. Zatim ih stavite na ravnu površinu kako bi se osušile, no imajte na umu da se u sušilici mogu stisnuti.

2. Vuna

Vuna je delikatan materijal i treba biti oprezan kod čišćenja vunenih predmeta. Umjesto u perilicu, umočite ih u toplu vodu te dodajte prašak za rublje. Nakon pet minuta isperite ih pod hladnom vodom. Nemojte ih savijati da iscijedite vodu, nego budite nježni kako se ne bi gužvale, a zatim ih sušite na ravnoj površini na zraku.

3. Koža i lažna koža

Uzmite krpicu ili papirnati ručnik te ih lagano umočite u blagi sapun, a zatim nježno istrljajte površinu rukavica. Isperite ih u mlakoj vodi. Kad se osuše, iskrenite ih prema van i dezinficirajte tako što ćete izmiješati jednaku količinu vode i octa te naštrcajte tom mješavinom. Ostavite ih da se osuše na zraku na ravnoj površini.

4. Najlon

Kao i s vunenim rukavicama, namočite ih u toploj vodi uz dodatak nježnog praška za rublje i ostavite tako pet minuta. Zatim isperite toplom vodom i ostavite da se suše na zraku na ravnoj površini.

5. Poliester

Takve rukavice možete prati u perilici za rublje uz dodatak blagog deterdženta i na niskim temperaturama. Pritom provjerite na etiketi upute za pranje. Ukoliko niste sigurni kako će reagirati, radije ih umočite u toplu vodu s deterdžentom. Izbjegavajte sušilicu i ostavite ih na ravnom da se osuše na zraku.


Komentari