‘PEDIJATRICA NIJE HTJELA TESTIRATI DIJETE’: Vrtići traže da se djeca testiraju na streptokok: ‘Morali smo privatno’

Djeca u vrtiću, Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pojava streptokoka u dječjim vrtićima pokrenula je žustru raspravu među roditeljima. Zapravo svake godine u ovo zimsko vrijeme, kada je oboljenje češće zbog suhog zraka u prostorijama u kojima djeca borave, a koji isušuje sluznicu, bilježi se više slučajeva oboljenja od streptokoka.

Testirati svu djecu u vrtićkoj grupi ili ne, pitanje je oko kojeg se roditelji najviše spore, a upravo je to i najčešća vrtićka tema ovog doba godine.

I dok neki vrtići nemaju s tim problema, u nekim vrtićima traže da se sva djeca testiraju na streptokok. Neki vrtići su roditeljima već poslali putem elektroničke pošte poruku da testiraju djecu na streptokok.

 

“Ja se sjećam da smo se mi svi išli testirati na streptokok (vadili bris grla) u osnovnoj školi jer ga je jedna učenica imala. To je bilo prije više od 30 godina. Vidim koliko je društvo napredovalo”, sarkastično je komentirala cijelu ovu situaciju čitateljia portala Zagreb.info.

S njom se slažu i mnogi drugi.

“Kad su moja djeca išla u vrtić i osnovnu školu i dijete bi imalo streptokok, morala se cijela obitelj testirati”, prisjeća se jedna gospođa.

No, ima i onih koji smatraju da roditelji koji su u panici zbog streptokoka i koji vrše pritisak na druge roditelje da testiraju svoju djecu – trebaju svoju djecu ostaviti doma.

Njima je brzo stigao odgovor kako “neki ljudi moraju i raditi pa djecu moraju voditi u vrtić”, kao i uputa da je “dovoljno jednostavno testiranje štapićem u nos”.

“Moja kad je bolesna javim u jaslice što joj je da znaju, na tetama je da obavijeste roditelje ukoliko je riječ o teže zaraznoj bolesti, a na roditelju da odluči da li će testirati svoje djete ili ne. Osobno bih testirala. Nikakvo vršenje pritiska roditelja, zna se koji je čiji posao. Također svaki vrtić treba imati zdravstvenog savjetnika”, kratko je pojasnila još jedna majka.

“I mi smo dobili mail od vrtića da testiramo djecu na streptokok. Kako pedijatrica to nije htjela raditi morali smo privatno. Mali je bio negativan i dva dana kasnije visoka temperatura, crveno grlo, crp 145. Ovo je već treća bakterijska upala grla u dva mjeseca, tako da mislim da postoji problem s tom bakterijom u vrtićkim skupinama”, napisala je još jedna majka.

“Razumijemo se. Panike nema, ali se nešto treba poduzeti ako to ovako dugo i intenzivno traje. A nelječeni streptokok nije baš za igranje. Ovi kojima je smiješno imaju sreće da se nisu s tim susreli”, zaključila je jedna majka.


Komentari