Pčele dolaze u grad: Pokrenuta inicijativa za košnice na Maksimiru i Bundeku

Foto: Igor Barac

Zastupnica u Gradskoj skupštini Sonja König zajedno je s kolegama iz stranke GLAS, podnijela je prijedlog Skupštini kojim želi omogućiti uzgoj pčela ne samo u okolici Zagreba već i u, primjerice, samom strogom centru grada, prenosi Večernji list.

Takva se praksa, kaže, već godinama provodi u gradovima poput Beča i Pariza. “Pčelarstvo je moja velika ljubav, a riječ je o poslu kojem se treba ozbiljno posvetiti jer zbog nedostatka brige pčele mogu lako uginuti”, objašnjava König.

“Primjerice, da se u Botaničkom vrtu, Maksimiru, na Bundeku, kod Savskog nasipa ili na krovu nekog muzeja stavi jedna ili dvije košnice, naravno ako postoje adekvatni uvjeti za to”, objašnjava König.

Danas se područja na kojima se mogu držati pčele, kao i druge životinje, uređuje posebnom Naredbom, a stranka želi nadodati stavak kojim se iznimno dopušta smještaj pčelinjaka na području cijelog grada, a ne samo na periferijama, kako je to dosad bilo predviđeno.

“Prijedlog je uvršten u dnevni red i o njemu će se glasati na sjednici skupštine u prosincu. Prihvati li se, nadležni će gradski ured izmijeniti Naredbu. Odbor za poljoprivredu, na žalost, s prijedlogom se nije složio, ali se nadamo većini glasova zastupnika”, objašnjava zastupnica, a to je, kaže, tek prvi korak.

Sljedeći je razgovor s Ministarstvom poljoprivrede i izmjena Pravilnika o držanju pčela kako bi urbano pčelarstvo bilo legalno u svim hrvatskim gradovima.

Ove bi mjere, smatra zastupnica König, uvelike pomogle razvoju pčelarstva na području Zagreba. Osim toga, tako bi se spasile i same pčele, koje su za bioraznolikost i očuvanje okoliša neprocjenjivo važne, a u posljednje vrijeme u velikom su odumiranju.

“Zime su za njih kobne, a gradske im temperature odgovaraju jer su toplije od onih u divljini. To znači da u gradu neminovno stanuju već godinama, bez obzira na to što piše u pravilnicima i zakonima. Smještanje košnica po gradu organizira ih se na jedno mjesto, kad je toplo, od njih dobivamo slatki med, a zimi ih se štiti od surovih hladnoća i sigurne smrti”, objašnjava König.

Pritom bi se, naglašava, poduzele sve moguće mjere opreza da ne bi u opasnost došli oni stanovnici koji su teško alergični na ubod pčele. “Ne radi se tu o cijelim postrojenjima, niti bi se pčele uzgajale posred placa. Stavili bi nekoliko košnica na za to prikladnim mjestima”, ističe zastupnica.

Od stranačkih kolega, kaže, ima potpunu podršku, a ankete provedene s građanima pokazuju da su i oni itekako zainteresirani za ovu mjeru. Zagrebački pčelari inicijativu zastupnice König također pozdravljaju i nadaju se da će u tom pothvatu i uspjeti.

“Ideja je izvrsna jer Zagreb ima mnogo medonosnog bilja, a kako je gospođa König rekla, pčele su ionako već tu. Ovako bi se samo organiziralo njihovo držanje, a time se pomaže i njihovu očuvanju. Prihvati li skupština ovaj prijedlog, mi ćemo ga rado podržati i potruditi se da se urbano pčelarstvo u gradu i realizira”, kaže predsjednik Pčelarskog društva Zagreb Stjepan Vuković.


Komentari