PAZITE LI GDJE OSTAVLJATE AUTO? Policija u potrazi za vozačima koji nepropisno parkiraju na mjestima za invalide

Ivan Ramađa

Prema planu preventivnog i represivnog djelovanja u cestovnom prometu te aktivnosti vezanih uz Europski tjedan mobilnosti, od 16. do 22. rujna 2016. provest će se Akcija Nadzor parkiranja vozila na mjestima označenim za parkiranje vozila sa znakom pristupačnosti.

Akcijom je predviđeno provođenje mjera na podizanju veće razine sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja vozila na posebno obilježena mjesta bez znaka pristupačnosti. Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o znaku pristupačnosti (Narodne novine 78/08 i 87/14) propisan je način korištenja znaka pristupačnosti i eventualne sankcije za prekršitelja.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Policijski službenici će svakodnevno, neposrednim nadzorom na terenu uočavati i sankcionirati utvrđene prekršaje, a sukladno zatečenom stanju na terenu, po potrebi će ostvariti kontakt sa podružnicom Zagrebparking u cilju uklanjanja nepropisno parkiranih vozila.[/box]

U sklopu aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti organizirane su razne aktivnosti pa će tako u ponedjeljak, 19. rujna u 10 sati, u sklopi aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti, na raskrižju Petrinjske i Amruševe, policijski službenici zajedno s predstavnicima Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara te Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI, organizirati zajedničko obraćanje medijima u cilju preventivnog djelovanja na vozače i prenošenje poruke građanima o važnosti podizanja svijesti o potrebi nesmetane mobilnosti osoba s invaliditetom.

Mjere se provode s ciljem omogućavanja mobilnosti osobama s invaliditetom te ukazivanje na važnost mogućnosti pristupa osobi s invaliditetom parkirališnom prostoru, institucijama i drugim objektima.

Isto tako, u srijedu, 21. rujna od 8 do 20 sati, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u centru grada službu će obavljati na biciklima, tj. izbjegavat će se ulazak vozila prometne policije u centar grada.

Cilj je doprinos Policijske uprave zagrebačke u globalnom poticanju građana i zaposlenika na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu, kao i ukazivanje na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima i poboljšava se opće zdravstveno stanje osobe.


Komentari