PAZI PREKO CESTE: ZET vas je upravo podsjetio da tramvaji i autobusi mogu pogaziti

Patrik Macek/PIXSELL

Toplije, sunčanije i stabilnije vrijeme, kakvo do kraja tjedna očekuju prognostičari, dovodi očekivano i na zagrebačke ceste veći broj pješaka, biciklista, rolera te drugih rekreativaca.Razlog je to za povećan oprez u prometu, a poseban apel ZET upućuje upravo spomenutim skupinama.

Iako vozači tramvaja i autobusa kontinuirano pridaju pažnju sigurnosnom prometnom aspektu, od velike je važnosti odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu!

Podsjećamo, zaustavni put tramvaja duži je od drugih gradskih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja u zoni tramvajskih koridora.

U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta.
Također, kretanje uz tramvajsku prugu, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, dodatno poveća rizik od nezgoda.

U svakodnevnom prometu, kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice, naši su vozači često prisiljeni naglo kočiti. Zato je preporučljivo držati se za rukohvate tijekom cijele vožnje.

Zajedničkom suradnjom pomažete nam ostvariti još veću razinu sigurnosti, koja je imperativ svakog profesionalnog prijevoznika!

 

Komentari