Pavle Kalinić uhvaćen nespreman: Evo što bi se dogodilo da je došlo do katastrofe u Zagrebu

FOTO: Zagreb.hr

Katastrofe ćemo dočekati nespremni?

U utorak je Gradska skupština usvojila Analizu i Plan razvoja sustava civilne zaštite Grada Zagreba.

U raspravi je gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! pitao načelnicu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Oliveru Majić i zamjenika načelnice Pavlu Kalinića imaju li uz sebe dodijeljene im satelitske telefone, kako bi u slučaju potrebe bili spremni započeti vođenje i koordinaciju svih sustava operativnih snaga. Odgovor je bio: ne, ostali im u autu.

Pohvalio je sustav jer je, kaže, uspostavljen i uvježban, no potpuno nekoordiniran, obezglavljen i – nespreman.

Njegovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

Na Gradskoj se skupštini jučer vodila rasprava i usvojila Analiza i Plan razvoja sustava civilne zaštite Grada Zagreba. Sve je usvojeno jednoglasno, kao priznanje Uredu za hitne intervencije na svemu što je do sada učinio na podizanju sustava zaštite te spremnosti službi vezano uz razvoj sustava organiziranja sudionika, operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja.

Prošle je godine Zaključkom gradonačelnika Grada Zagreba osnovan i imenovan Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, kao stručno, operativno i koordinativno tijelo koje usklađuje djelovanje operativnih snaga civilne zaštite u pripremnoj fazi prije nastanka posljedica izvanrednog događaja i tijekom provođenja mjera i aktivnosti civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Stožer ima načelnika, zamjenika načelnika i 12 članova. Načelnik Stožera je dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, a zamjenik načelnika dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

Stoga sam načelnicu (u dokumentima je načelnik) Stožera Majić i zamjenika načelnice Kalinića tijekom rasprave upitao imaju li uz sebe dodijeljene im satelitske telefone, kako bi u slučaju potrebe bili spremni započeti vođenje i koordinaciju svih sustava operativnih snaga. Odgovor je bio: ne, ostali im u autu. 

Dakle, da se tijekom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine dogodila neka katastrofa ili situacija u kojoj se treba aktivirati cijeli uspostavljen i uvježban sustav, barem bi na samom početku, bio potpuno nekoordiniran i obezglavljen, dakle reakcija bi bila suprotna svemu što se od istoga očekuje. Napredak je u izgradnji sustava vrlo dobar, no na ovom malom testu, pokazao se i nespreman! 

S obzirom na to da se Grad Zagreb nalazi u zoni pustošnih potresa, a da pojačane seizmičke aktivnosti diljem svijeta Ured za hitne intervencije shvaća vrlo ozbiljnim, postoji procjena da bi u slučaju potresa s epicentrom blizu centra grada i jačinom od 6,3 stupnjeva prema Richteru urušio 50.000 zgrada, prouzročio smrt više tisuća ljudi, a više desetaka tisuća bi ih bilo ranjeno ili zatrpano, oštećenja. Velika većina zgrada sa 16.000 stanova sagrađenih prije 1920. godina bi bile sravnjene sa zemljom.

Pa sam postavio i još pitanja na tu temu, za koja očekujem odgovore: Koliki su kapaciteti prihvatnih mjesta, posebice u najugroženijem dijelu centra i starog grada? Koji je to broj šatora i njihovi kapaciteti kojima raspolaže grad? Gdje bi se sahranjivali preminuli, koji je kapacitet hladnjaka za preminule na patologijama do identifikacije? Jesu li su osigurane i koliko imamo vreća za preminule s identifikacijskim oznakama? S koliko satelitskih telefona grad raspolaže s obzirom na to da je za pretpostaviti da, ukoliko dođe do velikih katastrofa, trenutni način komunikacije između hitnih službi neće funkcionirati jer sustavi koje se koristi preko repetitora MUP-a, također neće raditi.

Stvarno mi je žao onih koji ne razumiju važnost ovih pitanja i takve rasprave na sjednica Skupštine, te što mi nije dovoljan odgovor kako je grad Zagreb najnapredniji u RH po pitanju razvoja Civilne zaštite i izgradnji sustava za spašavanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa. 

Stoga, bez obzira na sve odgovore, samo neka nas nesreće , katastrofe i ostale nedaće zaobilaze i nadalje!” zaključio je Petek.


Komentari