Pavle Kalinić najavio odlazak s mjesta šefa zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pavle Kalinić sinoć je u Dnevniku Nove TV najavio odlazak s mjesta pročelnika zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama gdje je, kaže, nadležan za zaštitu i spašavanje. Rekao je da je prestar da se “pojavljuje na ulici i gura” te da bi trebao doći netko mlađi, “između 30 i 40 godina, maksimalno 45”. Nakon odlaska s mjesta pročelnika vidi se, kaže, u savjetovanju ili kao profesor na nekom fakultetu.

Svoju ulogu vidi u savjetovanju, a na mlađima je da se pojavljuju na ulici i guraju stvari. Svoju budućnost vidi na nekom fakultetu.

Vezano uz pucnjave u Zagrebu, kazao je da takvi događaju brinu Zagrepčane i sve ostale Hrvate te da bi zagrebačka policija i MUP trebali poraditi na prevenciji i krenuti u akciju smanjivanja broja oružja. Dodao je i da će biti potrebno pojačati ophodnje i raditi ozbiljnije pretrese.

Kalinić smatra da njegov Ured za upravljanje hitnim situacijama zasad može jedino smiriti ljude, ali da sam ured nije ovlašten za sigurnost u gradu Zagrebu već je za tri pucnjave koje su se dogodile u posljednja dva tjedna nadležan MUP koji u suradnji s građanima i službama mora smanjiti broj ilegalnog oružja.

Smatra i da bi se trebao povećati broj nadzornih kamera te da svaki grad koji ima više od 100 tisuća stanovnika ima svoju policiju sa zadovoljavajućim brojem osnovne opreme i vozila, s obzirom na vrijeme potrebno dok interventna policija dođe na mjesto događaju. Dodao je da bi policija bi trebala imati i u prtljažniku od auta dodatnu opremu, poput kaciga, pancirki, oružja i plinskih maski.

Kalinić vrdi da Ured dobro surađuje s policijom, MUP-om i MORH-om, zaključivši da “moraju imati (suradnju) sa zaštitarskim tvrtkama i sa svim drugima, recimo i sa Zagrebačkim holdingom”, koji poima kao jedan organizam.

Komentari