Pavičić Vukičević poslala poruku Tomaševiću: ‘Bojim se da ukoliko dođe do tužbi, to neće dobro završiti’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon konstituirajuće sjednice Skupštine, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Stranke rada i solidarnosti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Jelena Pavičić Vukičević, kaže da ništa ne može reći o uhićenjima u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG), jer navodi da nije informirana.

Naime, četiri su uhićene osobe osumnjičene za gospodarski kriminal koji je navodno vezan za obnovu Zagreba, a Pavičić Vukičević navodi da joj takve optužbe ne zvuče dobro, no ne razumije zašto se smatra da bi ona trebala imati neka posebna saznanja o ovom slučaju.

“GSKG je podružnica Zagrebačkog holdinga i kao što znate sve dok nisam bila prisiljena zbog smrti gradonačelnika (Milana Bandića) preuzeti čelnu funkciju u Gradu nisam bila čak niti članica Skupštine trgovačkog društva Zagrebački holding i ne znam kakve su aktivnosti bile poduzete u tome smjeru”, objašnjava bivša obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

‘Žičara ipak je prometna infrastruktura’

Osim toga, dotaknula se i potvrde Ministarstva pravosuđa da se zagrebačka žičara gradila na tuđoj parceli, piše N1.

“U situaciji kada se radi prometna infrastruktura, a unatoč mjerenju buke, čini se da žičara ipak jest prometna infrastruktura, u tom slučaju Grad Zagreb ima pravo pokrenuti postupak izvlaštenja ukoliko nema dogovora prema vlasnicima parcela i Grad Zagreb je dužan takve sugrađane, vlasnike tog zemljišta obeštetiti. Grad Zagreb će poduzeti ono što smatra da je u najboljem interesu Grada”, kaže Pavičić Vukičević dodajući da će vjerojatno doći do žalbe na takvu presudu.

Iako se zadnjih dana digla i prašina oko direktnog imenovanja dva člana Uprave i tri člana Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga od strane novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Pavičić Vukičević vjeruje da je u prvih 100 dana svake vlasti važno ljudima omogućiti da povuku svoje prve poteze bez puno kritiziranja.

Tomašević nije prekršio zakon direktnim imenovanjem

“Jedino sam zabrinuta s obzirom na legalnost takvih odluka, s obzirom da Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga broji 11 članova. Da bi Nadzorni odbor mogao biti konstituiran, znači da to tijelo izabere svoga predsjednika i da to tijelo može povlačiti bilo kakve pravne aktivnosti mora ih biti izabrano barem šestero. Bojim se da ukoliko dođe do tužbi, to neće dobro završiti za Zagrebački holding”, istaknula je dodajući da smatra kako to nije dobar način za započeti s mandatom, no ne slaže se s time da je prekršen zakon.

“U zakonu vrlo jasno stoji da  gradonačelnik Grada Zagreba predstavlja i zastupa Grad Zagreb te da  ima ovlasti imenovati Skupštinu trgovačkog društva”, objašnjava Pavičić Vukičević, no kaže da je pitanje imaju li političari pravo da se u izbornoj kampanji pozivaju na određena demokratska pravila, a da ih poslije ne poštuju.

Komentirala je i 300 milijuna kuna gubitaka u Zagrebačkom Holdingu, za koje kaže da se dobar dio generirao radi pandemije koronavirusa, potresa i smanjenih gospodarskih aktivnosti. Na kraju je čestitala i novoizabranom predsjedniku Gradske skupštine Jošku Klisoviću i potpredsjednicima te svim zastupnicima.


Komentari