Pavičić Vukičević: ‘Ni u jednom trenutku Grad Zagreb se nije oglušio na sudjelovanje u obnovi nakon potresa’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Grad Zagreb, kako otkriva zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u N1 studiju uživo, već je poslao Vladi svoje prijedloge kako treba urediti Zakon o gradnji i obnoviti gornji i donji grada. Traže da se uz obnovu, svakako uključi i poboljšanje konstrukcije, da se uključe stručnjaci te da obnova bude sustavna, prenosi N1.

“Sastavni dio prijedloga je financiranje, od države i grada. Očekujemo od Vlade da uputi prijedlog Europskoj Komisiji za sredstvima iz Fonda za solidarnost koji upravo tome služi. Također, Grad Zagreb godišnje uplati između 850 i 900 milijuna kuna u Fond izravnanja, iz čega se financiraju ostale jedinice lokalne samouprave. Naš je prijedlog da se više 17 posto od poreza na dohodak ne uplaćuje za to, nego da ta sredstva ostanu kao namjenska sredstva u ovoj krizi”, rekla je Pavičić Vukičević, dodavši pritom kako Grad Zagreb ni po čemu nije utjecao na to da u Hrvatskoj postoji toliko gradova i općina, i da imamo neracionalni sustav.

Izvijestila je uz to da je gradonačelnik dao nalog uredima, službama, holdingu i povezanim društvima da se učine rezovi, te otkrila da su prihodi u proračun s znatno smanjeni, pa očekuju između 25 i 40 posto manje prihode.

Kada je riječ o jučerašnjoj izjavi državnog tajnika Ministarstva graditeljstva Željka Uhlira na N1 televiziji, kazala je da ni u jednom trenutku Grad Zagreb nije dao naznaku da bi se oglušio na sudjelovanje u obnovi nakon potresa.

“Smatrali smo to vrlo lošom i neukusnom prvoaprilskom šalom, na sastanku s predsjednikom Vlade govorili smo o tri točke, sigurnosti, zajedničkoj suradnja na Zakonu o gradnji te izvorima financiranja. Na odnose administracije Milana Bandića s HNS-om ne bih trošila riječi, mi smo koalicijski partner HDZ-u i ne participiramo u vlasti funkcijama i foteljama”, kazala je Bandićeva zamjenica.


Komentari