PAPRENE CIJENE STANOVA U ZAGREBU: Kupci se žale da se na ovoj lokaciji za kvadrat traži i do 10.000 eura

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Potražnja za stanovima veća je nego ikad, a cijene paprene. Drastičan skok cijena građevinskog materijala uzrok je i poskupljenja građevinskih radova,  a samim time i nekretnina. Tomu svjedoči i podatak da su stanovi u drugom kvartalu u 2021. poskupjeli za 7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Koliko je situacija ozbiljna svjedoči informacija da su cijene novih stanova u Zagrebu porasle za oko 40 posto te se kreću oko tri tisuće eura po kvadratu. Kupci se žale da na atraktivnim lokacijama u sjevernom dijelu Zagreba za nove stanove građevinari traže čak osam do deset tisuća eura po kvadratu, doznaje Novi list.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), građevinari su razmatrali da se poskupljenje materijala uključi u ugovore o gradnji koje sklapaju s naručiteljima po fiksnim cijenama. Potpredsjednik komore Tomislav Radoš upozorava da gotovo da nema materijala koji nije poskupio.

“U posljednjih godinu dana cijene opeke, žbuke i crijepa povećane su od 7 do 24 posto, bitumena za 70 posto, a željeza, drveta, polimera i aluminija za više od 100 posto”, kaže Radoš.

Otkrio je i da je poskupljenje krenulo još u proljeće prošle godine no da se nije ništa poduzimalo po tom pitanju. Kaže i da se očekuje nastavak rasta cijena koje se, prema nekim prognozama, neće vratiti na staro sve do 2024. ili 2025. godine. Do velikog skoka došlo je zbog povećane potražnje sirovina, odnosno zbog porasta javnih ulaganja u infrastrukturu diljem svijeta. Došlo je do zastoja u proizvodnji i prometu diljem svijeta, a energenti i radna snaga su poskupjeli. Građevinari koji su ugovore sklopili po starim cijenama posao neće moći privesti kraju zbog čega bi moglo doći do zastoja radova kao i propadanja tvrtki.

Na pritisak Komore i Hrvatske udruge poslodavaca, potkraj rujna Vlada je donijela zaključak da se ugovorne obveze između javnih naručitelja i građevinara mogu revidirati.  Prema riječima ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, izmjena cijena je omogućena u ugovorima jer upravo građevinski sektor ima ključnu ulogu u obnovi područja pogođenih potresom te izvođenju investicija. No, ako se regulira pitanje povećanja cijena, radovi na obnovi bi mogli zastati, piše Novi list.

Pravni savjetnik građevinara, odvjetnik Mićo Ljubenko upozorava da su već sada neke firme počele usporavati rado jer su ih poskupljenja dovela na rub gubitaka.

Komentari