PAPRENE CIJENE NEKRETNINA Najviše se traže stanovi u Zagrebu, a kvadrat je najskuplji u ovom gradu!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Cijene nekretnina samo rastu, a i u 2022. godini se očekuje blago poskupljenje. Koronakriza, poskupljenje građevinskog materijala i manjak radnika, samo su neki od razloga zašto cijena kvadrata ide prema gore.

Zagreb najtraženiji, a Split najskuplji

Prema podacima podacima nekretninskog portala Crozilla u Zagrebu se za kvadrat stana u 2021. u prosjeku tražilo 2.271 eura, a stanovi su ujedno bili i najtraženiji u glavnom gradu Hrvatske. Iako je Split zauzeo drugo mjesto po potražnji, po cijeni je nadmašio Zagreb, a u prosjeku je kvadrat stana iznosio čak tri tisuće eura. Slijedi Rijeka, gdje je prosječan kvadrat stana iznosio 1.820 eura. Četvrti grad po potražnji je Osijek, gdje se cijene kreću oko tisuću eura po kvadratu. Treba naglasiti da su u izračunu ubrojeni svi stanovi, starije zgrade i novogradnja.

Ako se analizira stanje na području cijele Hrvatske, tada je prosječna cijena po kvadratu u prošloj godina iznosila 2.130 eura, a postignuta cijena je u konačnici bila za 500-tinjak eura niža, piše RTL.

Cijene stanova u proteklih nekoliko godina bilježe stopu rasta od šest posto, a da su nekretnine uistinu postale luksuz, svjedoči podatak da je prosječna cijena kvadrata stana 2001. godine u Hrvatskoj iznosila oko tisuću eura.

Cijene novogradnje u Zagrebu koštaju i do pet tisuća eura po kvadratu

Ako danas želite kupiti novi stan na Trešnjevci, kvadrat stana koštat će vas oko malo više od tri tisuće eura, a u nekim područjima cijene novogradnje sežu i do pet tisuća eura po kvadratu. Novogradnja na splitskom Žnjanu koštat će vas 3.700 eura po četvornom metru.

Prema izvještaju iz Porezne uprave za 2020. godinu, po trgovanju je Zagreb na tronu te je zabilježeno više od 12 tisuća kupoprodaja stanova i kuća. Slijedi Osijek, a zatim Rijeka pa Split. Najveći gradovi u Hrvatskoj čine oko trećinu tržišta nekretnina, a prošle godine je zaključeno 53 tisuće kupoprodaja.

Komentari