PAO LANAC BESRAMNIH PREVARANATA: USKOK istražuje 150 osoba zbog najveće prevare osiguranja u povijesti

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

Provodi se istraga protiv 150 ljudi.

USKOK je potvrdio da provodi istragu protiv 150 osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporaba položaja i ovlasti, prijevara, zlouporaba osiguranja te pomaganja u prijevari i zlouporabi osiguranja.

Oni su djelovali kao zločinačko udruženje kako bi lažirali prometne nesreće i od osiguravajućih društava izvlačili novac.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

“Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od početka veljače 2014. godine do 1. rujna 2015., na području Zagreba, u zajedničko djelovanje povezali III. okr. policijskog službenika PU zagrebačke, IV. okr. odvjetnika iz Zagreba, te V., VI., VII., i VIII. okr., u namjeri da za sebe i druge od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate znatne nepripadajuće materijalne i nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti te da pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit.

U cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, I. i II. okr. su osobno ili preko V., VI. i VII. okr. angažirali osobe koje su za novčanu nagradu od najmanje 1.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o dodijeljenoj im ulozi i isplaćenom iznosu osigurnine, sudjelovale u lažiranju prometnih nezgoda kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici na način da su vozila kojim su upravljali fiktivni krivci namjerno izazivala sudar s vozilima u kojima su se nalazili fiktivni oštećenici, a u pojedinim slučajevima i s parkiranim vozilima koja su V. i VIII. okr. prethodno parkirali na dogovorena mjesta nezgode. Prema uputama I. i II. okr. vrijeme fingiranih nezgoda određivalo se prema postajnom području i vremenu obavljanja službe-rasporedu rada III. okr., a realizaciju su i neposredno kontrolirali I. i II. okr. krećući se svojim vozilima u neposrednoj blizini vozila u kojima su se nalazili fiktivni krivci i fiktivni oštećenici da ne bi došlo do naleta i oštećenja drugih vozila čiji vozači s njima nisu bili u dogovoru, a za navedeno su bili zaduženi i V. i VIII. okrivljenici.

Nakon što su angažirane osobe realizirale fingiranu prometnu nezgodu III. okr. je, sukladno dogovoru s I. okr., izlazio na mjesto događaja te sačinjavao službene zabilješke i zapisnike o očevidu te izvješća o počinjenom prekršaju iz koje dokumentacije je proizlazilo da su nezgode prouzročene nepropisnom vožnjom fiktivnih krivaca, iako je znao da se radi o namjerno izazvanim prometnim nezgodama s unaprijed određenim mjestima, sudionicima, dinamikom i posljedicama. Potom je III. okr. policijskoj referadi podnosio izvješća o počinjenom prekršaju i obvezne prekršajne naloge protiv fiktivnih krivaca te im izdavao potvrdu o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja, a sve kako bi se na temelju tako sačinjene dokumentacije utvrdila pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja i kako osiguravajuća društva ne bi osporavala istinitost nezgoda, time da su fiktivnim krivcima I. i II okr. osiguravali novac za plaćanje kazni.

Fiktivne oštećenike su I. i II. okr. upućivali, a II. okr. ih je i osobno vozio, na Odjel za hitan prijem Klinike za traumatologiju Zagreb radi liječničkih pregleda na kojima su, sukladno njihovim uputama, simulirali bolove u predjelu vrata i glave, strahove i smanjene životne aktivnosti. Fiktivne oštećenike i fiktivne krivce koji su upravljali vozilima osiguranim po kasko policama I. i II. okr su upućivali na podnošenje prijave štete i ispunjavanje formulara u osiguravajućim društvima potrebnih radi naplate štete na vozilima u kojima su neistinito prikazivali da su prometne nezgode prouzročene nepropisnom vožnjom vozača-fiktivnih krivaca. Nakon toga su ih I. i II. okr., sukladno planu zločinačkog udruženja, upućivali IV. okr. radi potpisivanja punomoći o zastupanju i dogovora oko nastavka njihova tobožnjeg liječenja. Sukladno dogovoru, IV. okr. je naručivao nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke s ciljem prikupljanja potrebne dokumentacije za ostvarivanje što veće neosnovne naknade nematerijalne štete te privida stvarnih ozljeda i strahova, te su mu po dovršetku tobožnjeg liječenja predavali medicinsku dokumentaciju radi podnošenja zahtjeva za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima. Zatim je IV. okr. osobno ili putem drugih odvjetnika koji nisu imali saznanja o njegovim stvarnim nakanama, u ime fiktivnih oštećenika podnosio zahtjeve osiguravajućim društvima za naknadu nematerijalne štete te zahtjeve za naknadu odvjetničkih troškova, a po potrebi je u postupcima naknade štete na vozilima, sukladno dogovoru s I. okr., zastupao i vlasnike tih vozila. Radi prikrivanja kriminalne aktivnosti IV. okr. i cilja zločinačkog udruženja, ostale fiktivne oštećenike su upućivali da neosnovanu naknadu nematerijalne štete ostvaruju preko drugih odvjetnika koji su ih, ne imajući razloga sumnjati u stvarni nastanak prometnih nezgoda i postojanje ozljeda, strahova ili tegoba, zastupali u postupcima naknade nematerijalne štete te u njihovo ime podnosili zahtjeve za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška.

Osnovano se sumnja da su u tako dogovorenim prometnim nezgodama, prema uputama I., II., V., VI. i VII okrivljenika, sudjelovali IX. – CL. okrivljenici kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici.
Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva su ne imajući razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila ukupno najmanje 2.155.403,26 kuna na ime naknade štete te najmanje 190.625,00 kuna na ime odvjetničkog troška. Navedeni iznos su, nakon isplate dogovorenih novčanih nagrada fiktivnim krivcima i fiktivnim oštećenicima, međusobno podijelili pripadnici zločinačkog udruženja.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika.

 


Komentari