PAO LANAC BESRAMNIH PREVARANATA: Policija istražuje 150 osoba zbog najveće prevare osiguranja u povijesti

commons.wikimedia.org

USKOK je danas objavio kako se protiv 150 osoba vodi istraga zbog počinjenja niza kaznenih djela.

USKOK je potvrdio da provodi istragu protiv 150 osoba zbog osnovane sumnje na da su počinili niz kaznenih djela: zločinačko udruživanje, primanje i davanje mita, zlouporaba položaja i ovlasti, prijevara, zlouporaba osiguranja te pomaganja u prijevari i zlouporabi osiguranja. Sve to kako bi udruženo djelovali u lažiranju prometnih nesreća, i od osiguravajućih kuća izvukli velike količine novca.

Priopćenje USKOKA prenosimo u cijelosti: 

“Osnovano se sumnja da su I. i II. okrivljeni, od početka veljače 2014. godine do 1. rujna 2015., na području Zagreba, u zajedničko djelovanje povezali III. okrivljenog policijskog službenika PU zagrebačke, IV. okrivljenog odvjetnika iz Zagreba, te V., VI., VII., i VIII. okrivljene u namjeri da za sebe i druge od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate znatne nepripadajuće materijalne i nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti te da pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit – piše u rješenju USKOK-a.

Oni su angažirali osobe koje su za novčanu nagradu od najmanje 1000 do 6000 kuna, ovisno o dodijeljenoj im ulozi i isplaćenom iznosu osigurnine, sudjelovale u lažiranju prometnih nezgoda kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici na način da su vozila kojim su upravljali fiktivni krivci namjerno izazivala sudar s vozilima u kojima su se nalazili fiktivni oštećenici, a u pojedinim slučajevima i s parkiranim vozilima koja su V. i VIII. okrivljeni prethodno parkirali na dogovorena mjesta nezgode.

Vrijeme i mjesto ‘nezgoda’ određivali su prema radnom vremenu i rasporedu, o okrivljenog policajca. Nakon što su lažirali nezgodu, a policajac je sastavljao lažno izvješće koje je služilo kao pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja i kako osiguravajuća društva ne bi osporavala istinitost nezgoda.

Fiktivne oštećenike drugo okrivljeni vozio je na prijem Hitne pomoći radi liječničkih pregleda na kojima su, sukladno uputama I. i II. okrivljenog, simulirali bolove u predjelu vrata i glave, strahove i smanjene životne aktivnosti te su ih dalje upućivali na podnošenje prijave štete i ispunjavanje formulara u osiguravajućim društvima potrebnih radi naplate štete.

Nakon toga su kod okrivljenog odvjetnika potpisivali punomoći o zastupanju i dogovarali nastavak tobožnjeg liječenja. Odvjetnik je naručivao nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke s ciljem prikupljanja potrebne dokumentacije za ostvarivanje što veće neosnovne naknade nematerijalne štete.

Zatim je okrivljeni odvjetnik osobno ili putem drugih odvjetnika koji nisu imali saznanja o njegovim stvarnim nakanama, u ime fiktivnih oštećenika podnosio zahtjeve osiguravajućim društvima za naknadu nematerijalne štete te zahtjeve za naknadu odvjetničkih troškova, a po potrebi je u postupcima naknade štete na vozilima, sukladno dogovoru s I. okrivljenim, zastupao i vlasnike tih vozila. Radi prikrivanja kriminalne aktivnosti okrivljenog odvjetnika i cilja zločinačkog udruženja, ostale fiktivne oštećenike su upućivali da neosnovanu naknadu nematerijalne štete ostvaruju preko drugih odvjetnika koji su ih, ne imajući razloga sumnjati u stvarni nastanak prometnih nezgoda i postojanje ozljeda, strahova ili tegoba, zastupali u postupcima naknade nematerijalne štete te u njihovo ime podnosili zahtjeve za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška.

Osnovano se sumnja da su ostali okrivljenici u fiktivnim prometnim nezgodama sudjelovali kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici.

Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva su ne imajući razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila ukupno najmanje 2.155.403,26 kuna na ime naknade štete te najmanje 190.625,00 kuna na ime odvjetničkog troška. Navedeni iznos su, nakon isplate dogovorenih novčanih nagrada fiktivnim krivcima i fiktivnim oštećenicima, međusobno podijelili pripadnici zločinačkog udruženja. “


Komentari