‘Pao’ je i Macan: Tko je čovjek koji ga je ‘stajao’ glave’?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

”Odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev raziriješen dužnosti posebnog savjetnika Vlade za strateško komuniciranje”, priopćila je Vlada. Po svemu sudeći, odluka je uslijedila nakon što je naš portal prvi objavio tvit o ”neuspjelom državnom udaru”.

Podsjetimo, novinar Tonči Percan ustvrdio je kako su Vatreni i izbornih Zlatko Dalić uz ekstremnu desnicu na glavnom zagrebačkom trgu pokušali izvesti državni udar. Zasmetalo ga je naime, što je Francuze dočekao predsjednik države, dok HNS nije dozvolio da na dočeku sudjeluje državni vrh, ali je zato ondje bio Thopson. ”Meni ovo miriše na meki državni udar”, poručio je novinar, a Macan pak dodao: ‘Koji nije uspio’. Kasnije se pokušao opravdati priopćenjem u kojem je između ostaloga objašnjavao kako je zadovoljan što događanja na Trgu nisu obilježili izgredi te da je to kontekst u kojem se složio s novinarem, a uzgred tvrdio je i kako to nije njegovo službeno, već privatno stajalište. Bilo kako bilo, Macan je zatvorio za sobom jedna vrata. A osim njega samoga, prilično je zanimljiv i drugi akter ove priče novinar Percan. Kako sam za sebe navodi na Twitteru Percan je novinar koji se uglavnom bavi kritikom medija i politikom, a čuti ga se može po švedskom državnom radiju.

Barešić, Tito, Praljak…

Percanove članke moguće je pronaći na Večernjem listu, a posljednji članak objavljen je u siječnju ove godine. U svojim člancima progovara o Barešiću, Titu i generalu Praljku.

“Osamdesetih godina bio sam voditelj programa za doseljenike na švedskoj televiziji. Budući da sam kao novinar odbiti raditi za UDBU, postao sam persona non grata u Jugoslaviji”, stoji u njegovom tekstu. O Miri Barešiću tvrdi da ga je na švedskoj televiziji predstavljao kao ubojicu jugoslavenskih ambasadora ili pak osobu osuđenu zbog ubojstva.

“Praljak je osuđen – bez obzira na to što mi o presudi mislili – za udruženi zločinački pothvat koji obuhvaća etničko čišćenje, logore, ubojstva, silovanja. Zato nije pošteno uspoređivati Bombaški proces iz 1928. s udruženim zločinačkom pothvatom iz Haaga 2017., koliko god netko mrzio Tita. Različite su to veličine, naveo je te se dotakao i hrvatskih nacionaliste koji tvrde da se na Zapadu nije moglo govoriti o slobodnojGrvatskoj prije 1991.godine te da je stoga Zvonko Bušić oteo američki avion.

 

”To ne odgovara činjenicama. Švedska televizija gotovo deset godina u emisiji koju sam uređivao izvještavala je o tome. Ali preduvjet izvještavanju bio je da se ne veliča terorizam i ustaštvo koji su neprihvatljivi u demokracijama”, ističe Percan koji je i sam bio na utakmici u Rusiji. Svoje je pak iskustvo prepričao u razgovoru za Jutarnji list.

“Ja i sin gledamo se. Na trenutak obuzeo nas je osjećaj sreće. Tu ispred nas zagrijavaju se Luka, Ivan i Mateo. Ivica Olić ih nadgledava. Dejan skače više od klokana. Domagoj isprobava preciznost. Sin se diže i urliče. U drugom smo svijetu, svijetu sreće u jednoj svemirskoj lađi u Kalinjingradu.

Odavno nisam vidio Hrvatsku da igra tako dobro. Ja i sin gledat ćemo ih dalje na televiziji. Moramo se vratiti, pokupiti auto na granici te ga vratiti u Gdanjsk”, opisao je novinar.

Fasciniran Sanaderom, Tuđman ga nazvao ‘idiotom’

Podsjetimo, premijer je za Macanove usluge svakog mjeseca izdvajao 9 tisuća kuna neto, iako javnost zapravo nije imala prilike razaznati što je on to točno unaprijedio u premijerovoj komunikaciji. Macan je usput rečeno izuzetno intrigantan tip, barem ako je suditi po njegovoj biografiji.

Od svih naših političara najviše ga fascinira bivši premijer Ivo Sanader, za srpskog predsjednika Vučića tvrdi da je najbolji PR u regiji,

Macan je vlasnik marketinške agencije Manjgura osnovane 1997.godine, a on sam u ovome je poslu još od ’90-tih. U to vrijeme surađivao je i sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom te radio u Ministarstvu informiranja. Prvi zadatak tada je prema njegovim riječima bila objava pada Vukovara. Kada je objavio da je Vukovar pao, prema riječima samoga Macana, pokojni predsjednik nazvao ga je ”idiotom”.

Macan je jednom prilikom kazao: ’Tog dana je bila panika, nismo mogli držati informaciju dulje od popodneva, a cijelo popodne održavala se izvanredna sjednica vlade zbog toga, pitanje je koliko bi oni još čekali s objavom. Način na koji sam ja to formulirao Reutersu bio je da Vukovar vojno ne možemo više braniti. RTV Slovenija prenio je vijest s opremom: ‘Vukovar je pao, potvrdio Macan. Tuđman je nakon toga pozvao Vesnu Škare Ožbolt i pitao koji je to idiot objavio”.

Ovaj PR stručnjak zanat je brusio kao glasnogovornik na javnoj televiziji. Nedugo potom spoznaje kako je politika oaza za širenje biznisa pa tako postaje savjetnik za medije bivšem premijeru Račanu. Radio je i kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, a godinama je surađivao i s IDS-om, odnosno njihovim čelnikom Borisom Miletićem.


Komentari