PAO DOGOVOR! Markotić će biti proglašena Zagrepčankom godine i dobiti 50 tisuća kuna nagrade, tvrde upoznati sa slučajem

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić dobit će nagradu Zagrepčanka godine, tvrdi Index, koja sa sobom povlači i primitak od 50 tisuća kuna. Iako je Markotić formalno bila prijedlog KBC-a Zagreb na čijem je čelu HDZ-ovac Ante Ćorušić, na današnjem sastanku Odbora za javna priznanja predstavljena je kao zajednički prijedlog članova HDZ-a i osobno Milana Bandića.

On se u ponedjeljak prvi put u četiri godine pojavio na sastanku ovog odbora. Kako bi se ublažila eventualna politička šteta izbora Markotić, i HDZ i Bandić predstavili su i prijedlog za posebno priznanje, mimo 15 službenih godišnjih nagrada Grada Zagreba, a koje će biti uručeno medicinskim sestrama KBC-a Dubrava.

Da je zaista došlo do dogovora HDZ-a i Bandića, potvrdio je član tog odbora Renato Petek, naglasivši kako je očigledno riječ o dogovoru kako bi na čelu Zagreba i dalje ostao isti gradonačelnik.

Inače, Grad Zagreb uručuje godišnje nagrade u 15 kategorija od kojih je jedna Zagrepčanka godine, a koja se dodjeljuje građankama Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Kriteriji za nagradu su izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu (javnom, političkom, kulturnom i gospodarskom), posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava.

Markotić je bila prijedlog KBC-a Zagreb na čijem je čelu HDZ-ovac Ante Ćorušić koji je priložio životopis Alemke Markotić na 30-ak stranica te njezinu potvrdu o prebivalištu iz MUP-a. Uz KBC Zagreb Markotićku je predložio i Mjesni odbor Budenec, piše Index.

Bandić se prvotno protivio ovoj ideji, dok je HDZ s druge strane bio uporan i ozbiljan u namjeri da se Alemku Markotić proglasi Zagrepčankom godine. Prema informacijama Indexa, za Markotić je lobirao kod Bandića i sam šef HDZ-a Andrej Plenković.

Navodno su se HDZ i Bandić dogovorili kako će Markotić dobiti zagrebačko priznanje, a zauzvrat će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović voditi tzv. pozitivnu kampanju u kojoj neće otvoreno prozivati Bandića za sve afere u protekle četiri godine, a ni previše spominjati činjenicu da je Bandić uskočki optuženik.

“Da, bio je Bandić, po prvi puta. Markotić je bila njihov zajednički prijedlog. Riječ je o neformalnom sastanku ovog odbora koji se usuglasio oko ključnih odluka. Sam odbor bit će formalnost jer HDZ i Bandić imaju većinu”, rekao je Petek te dodao kako je njegov izbor bila Sanja Bachrach Krištović čije je djelovanje protekle godine bilo najviše u duhu koji prezentira nagrada Zagrepčanke godine, ali nije prošla. Petek kaže da su i HDZ i Bandić došli dobro pripremljeni te da su već bili usuglašeni oko prijedloga za godišnje nagrade.

“Sama nagrada dogovorom i izborom Markotić će biti obezvrijeđena. Prvo bahatošću oko cijepljenja preko reda, što je uradila Markotić, pa onda licemjerstvom oko održavanja mise na kojoj je bila prisutna Markotić. Cijelu godinu će zasjeniti ono što je uradila Markotić u posljednje vrijeme te će tako nagrada biti obezvrijeđena”, tvrdi Petek.

Jednu od ukupno 15 ovogodišnjih nagrada Grada Zagreba dobit će osoblje bolnice u Petrovoj i to zbog akcije spašavanja Palčića.

“Htio sam da i BBB dobije tu nagradu, baš zbog njihova doprinosa u ovoj akciji, no nije prošlo. Moj prijedlog bila je i Mirna Mrčela za posebnu nagradu, koja je u katastrofalnim poplavama u Zagrebu spasila vozača bez noge koji je tonuo u Miramarskoj ulici. No, pogađate, zar ne? Nije prošla”, zaključio je Renato Petek.

Komentari