PALA I PRVA PRIJAVA TOMAŠEVIĆU Jakuševčani predali kaznenu prijavu zbog odlagališta

Udruga Ekologija grada koju čine nekoliko udruga s područja Jakuševca 8. prosinca podnijelu su kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića, tadašnjih članova uprave Holdinga Nikole Vukovića, Ante Samodola, Borisa Sesara, Matije Subašića-Marasa, kao i Jure Leke, šefa Čistoće i Joška Morića, savjetnika za gospodarenjem otpadom u Holdingu.

Udruga ih optužuje da su iskoritili svoje ovlasti koje im pripadaju temeljem Zakona o trgovačkim društvima te da su protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, dijelili uslugu preuzimanja i obrade glomaznog otpada na veći broj usluga, a sve kako bi trgovačkim društvima Unija Nova, d.o.o.i Royal Media d.o.o.pribavili protupravnu imovinsku korist,a na štetu Holdinga koji je u vlasništvu Grada Zagreba.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

U prijavi Općinskom državnom odvjetništvu Udruge tvrde da je zagrebački glomazni otpad na period od 75 dana pripadao Uniji Novoj i Royal Mediji, a da ta društva nemaju zadovoljavajuće reference za pružanje usluga odvoza i zbrinjavanja tog otpada.

Mjesta ima, ali gdje?

Stoga se postavlja pitanje, poručuju iz Udruge u kaznenoj prijavi, zašto je Holding proveo predmetni postupak jednostavne nabave za uslugu privremenog skladištenja glomaznog otpada za period od 75 dana te platio izvršitelju Unija Nova d.o.o. naknadu za predmetnu uslugu u iznosu od gotovo 200 tisuća kuna, kada je imao ispunjene sve uvjete da predmetnu uslugu izvršava samostalno na lokaciji vlastitog skladišta u Zagrebu, Sajmišna cesta bb, unutar prostora odlagališta Jekuševec.

Foto: Wikimedia Commons (ilustracija)

Pisali su i Čoriću

Udruge Jakuševčana poslale su i dopis ministarstvu zaštite okolišta i resornom ministru Tomislavu Čoriću. U njemu navode kako se Jakuševac nalazi u drugoj zoni kvalitete zraka, te da im osim Jakuševca škodi i ranžirni kolodvor, toplana, kompostana i drobilica građevinskog otpada.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Apeliraju na Ministarstvo da izvrši uvide u poslovanje odlagališta otpada u Jakuševcu zbog čestih požara, smrada koji se širi iz kompostane, ali i skladištenja tekstilnog otpada, za kojeg nisu sigurni, ima li uopće sve potrebne dozvole za rad.

Komentari