PALA FASADA ALI I MASKA: Ministarstvo se oglasilo nakon što je s njihove zgrade na dječaka pao komad fasade

Foto: Zagreb.info

Uz zgradu Gradskog ureda za obrazovanje dnevno prođe tisuće građana, a u subotu je nesrećom prošao 16-godišnjak na kojeg je pao komad fasade i ozlijedio ga.

Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zajedno s ministarstvom još je 20. rujna dobio nalog da ograde zgradu u Gundulićevoj jer je opasna, pišu 24sata, no kako znamo, to se nije dogodilo. Dijete je nastradalo, a oglasili su se i iz ministarstva.

“Ministarstvo je upoznato s nesretnim događajem te ovim putem izražavamo žaljenje ozlijeđenom mladiću i njegovoj obitelji”, poručili su za 24sata.

Tko koristi zgradu?

Inače, riječ je o samoj jezgri, Centru grada koja ima preko 4.700 četvornih metara na uglu Gundulićeve i Ilice i nije nikada bila zaštićena skelama, kako bi bio napravljen “tunel” za pješake.

S druge strane, riječ je o nekretnini koja ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra te predstavlja zgradu javne namjene.

“Republika Hrvatska postala je većinski suvlasnik na predmetnoj zgradi 29. travnja ove godine te je zgrada, s obzirom na oštećenja, ograđena trakom pomoću koje se nekretnina označava opasnom. Dana 20. rujna 2021. godine Ministarstvo je zaprimilo rješenje Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kojim se nalaže označavanje zgrade opasnom do otklanjanja oštećenja te je sukladno tome pokrenut postupak nabave za postavljanje tunelske skele za predmetnu lokaciju”, odgovara Ministarstvo.

Zgrada je inače u gotovo potpunom državnom vlasništvu kojim upravlja Horvatovo ministarstvo. Zarađuje i od najma, a najveći je prostor za Ured za obrazovanje Grada Zagreba.

Gubitak novca EU

Podsjetimo, Hrvatska je iz EU fondova za obnovu javnih zgrada dobila više od 5 mlrd. kuna, ali ništa od tog novca nije utrošeno. Obnova se nije pomaknula s mjesta, a do sada je napravljeno tek osam projekata obnove od 177 javnih objekta, a za 34 državne samo jedan.

Tek nakon toga treba se pokrenuti čitava sila procedure prije samih radova, a oni nas stišću, kako zna često napomenuti gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Komentari