‘PACIJENTI SU BILI ZBRINUTI, ALI BILO JE PROPUSTA…’ Ravnateljica Svetog Duha progovorila o aferama koje tresu bolnicu, otkrila razmišlja li o ostavci

Ana-Maria Šimundić (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Ana-Maria Šimundić, ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh, koja se posljednjih tjedana nalazi u centru niza skandala, gostovala je u emisiji ”Nedjeljom u 2”.

UMRO JE U KUTU ČEKAONICE, PORED APARATA ZA KAVU! Što se dogodilo na Svetom Duhu? Kći je pronašla mrtvog oca: Nema dokaza da ga je itko obilazio?

Komentirala je najprije aferu smrti dvojice pacijenata u čekaonici Hitne pomoći u bolnici. Jedan od njih ugušio se u vlastitoj povraćotini, a bolnici je zbog tog slučaja stigla inspekcija koja je utvrdila niz nepravilnosti.

”Apsolutno ni jedna smrt nam ne pada lako i ne doživljavamo ju bez emocija. Suosjećamo sa svakom smrti. Za ova dva slučaja saznali smo na upit odvjetnika i to je bio prvi trenutak kada nam je ta tema došla na stol. Odvjetnik nam se obratio jer je obitelj tražila snimke video nadzora. To nam je bio prvi poticaj da pokrenemo procedure internog nadzora kako bi utvrdili što se dogodilo i jesmo li pogriješili. Pokrenuli smo proceduru internog nadzora i njihov je zaključak da je zbrinjavanje oba pacijenata provedeno u skladu sa strukom. Isto tako, utvrdili smo da je bilo propusta u vođenju medicinske dokumentacije. Postoji zakon koji propisuje da se svi podaci o liječenju pacijenta moraju bilježiti, svaki je pacijent dužan bilježiti sve što je napravljeno za pacijenta. Ono što smo sami utvrdili je da je tim pacijentima pružena zdravstvena skrb, ti pacijenti nisu bili nezbrinuti. Oba pacijenta su primila zdravstvenu skrb, ali bilo je propusta u bilježenju toga što se radilo”, rekla je.

Na pitanje kako je moguće da nije pronađen niti jedan pisani dokaz da je itko od 22 sata do sljedećeg jutra, kada ga je mrtvog pronašla njegova kći, Šimundić kaže da ona mora ”vjerovati Povjerenstvu i iskazima liječnicima”. ”Liječnici tvrde da taj pacijent nije bio nezbrinut. Liječnica koja je bila dežurna te noći kaže da ga je obilazila tijekom noći, da su ga obilazile medicinske sestre. Kaže da on nije bio bez nadzora, ali problematično je da nema zapisa o tome”, kaže Šimundić.

Foto: Zagreb.info

Voditelj emisije pitao ju je kako se čovjek može ugušiti u vlastitoj krvi, ako je pod nadzorom liječnika. ”Mi moramo vjerovati našim pacijentima. Povjerenstvo tvrdi da je sve rađeno u skladu s pravilima strke. Ono što mi možemo zaključiti prema našim saznanjima da je smrt nastupila iznenada i da ju se nije moglo predvidjeti”, rekla je.

”Ja tvrdim da ako istraga pokaže drugačije da se onda radi o ozbiljnoj povredi liječničke dužnosti i pojedinci moraju odgovarati. Ako su se dogodila kaznena djela, to je riječ o pojedincima, odgovornost je individualna”, odgovorila je Šimundić na pitanje je li i ona odgovrna za eventualne propuste.

Kometnirala je zatim i skandaloznu snimka koja je navodno snimljena u mrtvačnici bolnice, a pokazuje tijela pokojnika koja su poslagana po podu mrtvačnice.

”Povjerenstvo je utvrdilo odgovorne osobe i mi smo pokrenuli interni nadzor”, rekla je.

Osvrnula se i na navodna upozorenja Fabijana Kneževića, predstojnika Zavoda patologije, o manjku mjesta za tijela u mrtvačnici. Kazala je da je dopis dobila prošloga ljeta, a potpisala ga je, kaže, glavna tehničara jer je Knežević tada bio na godišnjem odmoru.

”Šokirao me taj dopis. Za mene je to bio vapaj za pomoć jer taj problem nismo uspjeli ni na kojoj razini riješiti. Čim sam dobila sazvala sam sastanak svih djelatnika koji su trebali biti uključeni u rješavanje tog problema. Svi zajedno smo otišli u mrtvačnicu jer sam se htjela vlastitim očima uvjeriti kakvo je stvarno stanje. U tom trenutku nije bilo tijela pokojnika po podu niti izvan mrtvačnice”, kaže Šimundić.

Otkrila je i je li razmišljala o ostavci nakon skandala koji su se zaredali.

”Da, razmišljala sam o ostavci, ne jednom nego više puta. Jako sam samokritična i osjećam ogromnu odgovornost prema bolnici kojom upravljam. Mislim da sam u ovim slučajevima napravila sve u svojoj moći”, otkrila je.

Osvrnula se i na navode da joj se ove optužbe namjerno podmeću.

”To nema za cilj ukazati na propuste u radu bolnice jer da ima ti bi djelatnici došli k meni ili mojim suradnicima i skrenuli pozornost. Takva djelovanja imaju za cilj stvoriti u javnosti percepciju da mi loše upravljamo bolnicom. Takve situacije teško je podnositi”, priča Šimundić.

Odgovorila je i na pitanje koji su, prema njenom mišljenju, najveći problemi bolnice Sveti Duh. ”Bolesnici se ne moraju bojati doći u našu bolnicu. Prošle godine zdravstvenu skrb je primilo oko 400.000 pacijenata. Mi smo bolnica koja ima probleme kao i sve druge. Osim problema nedostatka medicinskih sestra problem je i nedostatak drugog kadra. Imamo ogroman manjak kuhara, spremačica. Prema mojim saznanjima i druge bolnice u Zagrebu imaju taj problem, oko tog smo nedavno imali sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Ono što smo morali ukinuti jer nemamo kapaciteta za to je bolnički restoran”, rekla je i otkrila da 118 djelatnika u bolnici, među njima i kuhari, imaju minimalnu plaću.

”Oni zato odlaze. Idu na Jadran raditi na sezone, ali i u škole. Nedavno su nam dva kuhara otišla raditi u škole jer im je tamo bolje. Ministar je svjestan tog problema”, kaže Šimundić i dodaje da je to samo jedan od problema koji se ne mogu riješiti jer to ne ovisi samo o njoj.

”Veliki problem koji smo zatekli je i financijska održivost bolnice. S time smo se odmah pozabavili. Prije našeg dolaska u 2021. godini bolnica je primila ukupno 130 milijuna kuna sanacije. To znači da je bolnici nedostajalo 130 milijuna kuna za podmiriti sve svoje troškove. Ja mislim da se puno može napraviti u tom smislu i to smo shvatili kao našu odgovornost”, objašnjava.

Osvrnula se i na kritike na račun toga što je nagrađena nagradom Grada Zagreba i najavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je ona odbila primiti 50.000 kuna nagrade te da će taj novac ona donirati. ”Nisam sigurna smijem li primiti nagradu jer je od prošle godine na snazi zakon o sukobu interesa po kojem zaposleni na javnim dužnostima ne smiju primati nagrade. Kad dobijem odgovor smijem li primiti financijski dio nagrade odlučit ću što s njim”, rekla je.

Odbacila je navode koji su ju povezivali s aktualnom gradskom vlasti. ”Nisam politički aktivna, nisam nikad bila politički aktivna niti član iti jedne stranke. Kad sam se prijavila na natječaj za ravnateljicu nisam poznavala nikoga iz Možemo!, a gradonačelnika sam upoznala nekoliko mjeseci nakon što sam izabrana. Nisam poznavala niti nikoga iz Vijeća, osim dvoje članova koje znam iz bolnice”, odgovorila je Šimundić.

Nedjeljom u 3

Zastupnik Trpimir Goluža postavio je pitanje, odnosno poslao je poruku kako je ravnateljica “žrtva spletkarenja i krajnje politizacije, vjerojatno je i sama svjesna, ali nema snage oduprijeti se”, napisao je.

“To je percepcija koja se želi stvoriti u javnosti. Od trenutka od kada sam postala ravnateljica nisam dobila niti jedan nalog od strane gradonačelnika i gradske vlasti. Zahvaljujem im na tome, niti na jedno zapošljavanje niti jednu nabavu nisu pokušali utjecati. Upravljam potpuno autonomno”, odgovorila je.

Stanković je postavio pitanje gošći, što bi napravila da je ministrica zdravstva.

“Nema čarobnog rješenja, možda bi trebalo pokrenuti novi model financiranja, ali to je moje mišljenje jer bi za sobom povukla čitav niz drugih projekata. Bolnice dobiju neki novac koji nije dovoljan za njihovo financiranje i onda stvaraju dug, a trebale bi dobiti onoliko koliko im je dostatno, a da se da jedan fiksni i jedan varijabilni dio. To nije ništa novo, u Švedskoj postoji takav sustav. Također, javnost bi trebala znati koja bolnica kako posluje. Taj model je u Švedskoj donio nevjerojatan rezultat nakon godinu dana, jer kad čovjeka stimuliraš pokrene se sve”, odgovorila je Šimundić.

Pitanje gledatelja odnosilo se na to tko je kriv za dosadašnje vladanje i upravljanje bolnicom.

“Ne bih govorila o prošlosti. Nisam došla rušiti niti prozivati, došla sam graditi i nastaviti sve dobre projekte, gledati prostor za poboljšanje. Nisam političar, a ovo je političko pitanje”, poručila je.


Komentari