PACIJENTE SE ŽELI PRISILITI DA IDU PRIVATNICIMA?! Liječnici se digli protiv pripajanja Klinike za neurokirurgiju onoj za tumore

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vijest da se navodno priprema preseljenje Klinike za neurokirurgiju s lokacije u Vinogradskoj na onu u Klinici za tumore, odjeknula je u široj javnosti, a Index sada javlja kako su im se javili i liječnici.

Ističu kako je Klinika za tumore jedina isključivo onkološka ustanova u Republici Hrvatskoj, koja funkcionira po multidisciplinarnom principu od svog osnutka, a to je, dodaju, liječenje unutar onkološkog centra gdje se odvija sve, od prevencije, rane dijagnostike, liječenja do rehabilitacije, suradnjom više službi različitih subspecijalnosti.

Navode kako se time ostvaruje optimalan tretman, a ističu i kako je Klinika članica Europske organizacije instituta za rak (OECI), koja se brine o implementiranju ujednačene onkološke skrbi.

Ishitrena odluka Vlade

Podsjećaju i kako je sada već davne 2010. godine, Klinika “ishitrenom odlukom tadašnje Vlade Republike Hrvatske s ciljem racionalizacije, bez konzultacije struke, pripojena KB-u Sestre Milosrdnice, koji je time postao KBC”.

“Zbog izuzetno otežanog funkcioniranja Klinika za dječje bolesti ubrzo izlazi iz novoformiranog KBC-a. Ostali koji su unutar KBC-a sustavno propadaju jer ih zapostavlja centrala u Vinogradskoj. Unatoč izdvajanjima Vlade RH, izostala su potrebna kapitalna ulaganja i rješavanje kadrovskih planiranja u Kliniku za tumore, neovisno od zahtjeva opetovano upućivanih na Stručno vijeće KBCSM-a.

Sanacija šteta na krovu i ostalih dijelova zgrada, pogoršanog stanja nakon potresa, iako sustavno elaborirane, nije učinjena niti se na njih reagiralo. Konačno, tri mjeseca nakon eskalacije situacije s Radiologijom u svibnju ove godine nije se dogodilo – ništa. Radiologija, Patologija, Služba održavanja i prehrane ne mogu pratiti potrebe Klinike za tumore jer nemaju mogućnost autonomnog planiranja, financiranja, stoga ni odgovornost za pad broja usluga, stanja zgrada i opreme”, govore.

Manjkav program

Zaključuju kako imamo dulje liste čekanja, nezadovoljne bolesnike, djelatnike… Podsjećaju i kako je ravnatelj Vagić ranije ovog mjeseca opetovano spomenuo zapostavljanje koje vrši KBCSM.

“Od spajanja u KBCSM nije bilo ni jedne planske investicije u Kliniku za tumore”, tvrde potom. S druge strane, govore i kako ne postoji neiskorišten prostor Klinike u koji bi se Neurokirurgija mogla smjestiti, što znači da bi morala zauzeti već korištene prostore, a to pak nije funkcionalno. “Pregledom javno dostupnih dokumenata o detaljima projekta vidljiv je niz nesukladnosti s postojećim stanjem i funkcijom, što upućuje na neadekvatnu pripremu i razradu projekta. Značajno je za istaknuti da Stručno vijeće u Klinici za tumore o tom projektu nije konzultirano”, tvrde dalje.

Zaključuju kako se ovim postupkom nastoji realizirati načelno dobro zamišljen projekt EU koji pak “u sebi sadrži i skriva činjenicu da je uvjet za njegovu realizaciju dezintegracija i uništenje najznačajnije, jedine, središnje klinike za tumore u Republici Hrvatskoj”.

Pogodovanje privatnicima

Zaključuju kako je sve osmišljeno kako bi se stvorila praznina zbog koje bi onkološki pacijenti bili prisiljeni ići u privatne radio-terapijske klinike.

“Ako na sve navedene apele zamoljene nadležne državne institucije Republike Hrvatske ne reagiraju, bit ćemo prisiljeni obratiti se i institucijama EU koje se bave zaštitama prava onkoloških bolesnika, ali i upozoriti i instituciju europskog tužitelja na moguću sustavnu prevaru, gdje se novcem EU jednim projektom razbija jedina onkološka klinika, s 53-godišnjom tradicijom te se pogoduje privatnim ustanovama, nauštrb cjelokupnog zdravstvenog sustava RH vezanog za liječenje onkoloških bolesnika”, zaključili su.


Komentari