Pacijent u zagrebačkoj bolnici ostao bez sonde: Liječnici ispunili kvotu

commons.wikimedia.org

Što se događa unutar nikad ne možemo imati pravi uvid, ali zbog ljudi koji se obrate medijima s problemima, dobijemo komadić slike.

Nedavno se Indexu javio sin pacijenta iz KB-a Dubrava koji boluje od karcinoma jezika i hrani se preko ugrađene sonde. Jedan dio sonde se pokvario i trebali su ga zamijeniti, međutim rekli su mu da je bolnica ispucala zalihe iste za taj mjesec, iako je bila riječ o početku mjeseca.

Iskoristili sve raspoložive sonde do 3. dana u mjesecu, rekli bolesniku da si je sam nabavi

“Tati se prvo pomaknula sonda i bio je na kontroli, gdje mu je liječnik ustanovio da se ona pomaknula, namjestio ju je unutra i rekao da je sve u okvirima normale. No nakon par dana smo vidjeli da mu hrana i tekućina izlaze van, skužili smo da nešto nije u redu, otišli smo opet u KB Dubravu, gdje su pregledom na hitnoj ustanovili da mu treba zamijeniti dio sonde. Liječnik je potom s kolegom gledao u računalo i rekao nam: ‘Ispucali smo kvotu za ovaj mjesec.’ Naručili su određen broj dijelova sonde, koliko smiju, i do 3. dana u mjesecu već su sve ugradili pa nije bilo za druge pacijente”, ispričao  je čitatelj Indexu, u šoku što bolnica već na početku mjeseca ostaje bez zaliha radnih materijala.

Tad im je, dodaje, liječnik rekao da će mu oni ugraditi sondu, pod uvjetom da je sami donesu.

“Budući da tata ne može jesti bez toga, bili smo u panici, pitali smo gdje da kupimo pa nam je rekao da se, ako imamo nekoga u većoj ljekarni, može kupiti. No potom je na svoju ruku zvao drugi odjel, tamo su imali samo taj jedan dio sonde koji je tati bio potreban pa su mu ugradili. No dio koji su mu zamijenili sad moraju vratiti u bolnicu. Moramo kupiti cijeli set, koji košta oko 750 kuna, i vratiti samo tu cjevčicu”, ispričao je ogorčeni čitatelj.

Ravnatelj nam neće odgovoriti

Poslali smo upit ravnatelju KB-a Dubrava vezano za taj slučaj, no nije nam odgovorio. Tražili smo da nam komentira taj slučaj i pitali ga ima li bolnica problema s opskrbom materijalom za rad. Potom smo nazvali njegov ured i tamo su nam rekli da je ravnatelj primio naš upit, no da neće odgovoriti.

“Ne mogu ja promijeniti njegov stav. On je upit dobio, pročitao ga je, upoznat je s njim i to samo stoji”, rekla  je djelatnica ureda ravnatelja za Index.hr.

Inače, ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuju da nam je zdravstveni sustav na samom rubu pucanja.


Komentari