Pacijent bio naručen za pregled u KB Dubrava koji je otkazan, sljedeći termin u drugoj ustanovi je tek 2022. godine!

Wikimedia

Nakon što je KB Dubrava postala covid bolnica, pojavili su se drugi problemi. Dosadašnji pacijenti moraju sada odlaziti u druge bolnice na preglede.

Umjesto da pregled obave kad su naručeni, moraju čekati čak i do 2022. godine. Indexu su se javili neki pacijenti, jedan od njih je bio u KB Dubrava naručen za pregled 2. studenog, a termin u drugoj zdravstvenoj ustanovi dobio je tek 2022.

“Imao sam zakazan kontrolni radiološki pregled u KB-u Dubrava 2. 11., na dan kada su otkazani svi pregledi u toj ustanovi. Mislio sam da ćemo mi iz KB-a Dubrava biti prioritet u drugim ustanovama, nadajući se da će možda liječnici iz Dubrave doći na ispomoć u druge ustanove, da će se pretrage raditi i u poslijepodnevnim satima, vikendom i sl., ali, eto, tome nije slučaj.

U drugoj zagrebačkoj zdravstvenoj ustanovi dobio sam termin za kontrolni pregled u siječnju 2022. Znači, otkazani pregled iz KB-a Dubrava moram čekati 14 mjeseci. Nadam se da će se u međuvremenu osposobiti KB Dubrava i za druge pacijente ili da ću u nekoj drugoj ustanovi dobiti raniji termin ili ću morati u privatnu ustanovu”, rekao je pacijent.


Tvrdi i kako ih nitko iz KB Dubrava nije obavijestio da su pregledi otkazani.

Index je kontaktirao i KB Dubrava, ali odgovor još nisu dobili. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da takav postupak svakako nije prihvatljiv.

“Upravo zbog takve situacije osnivamo Pozivni centar Ministarstva zdravstva za osiguranje zdravstvene zaštite onkološkim pacijentima u bolničkim zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja epidemije”, rekao je.

Rekao je i da će call-centar uspostaviti do kraja tjedna.

U odluci se navodi kako će pozivni centar biti dostupan 24 sata dnevno, a radnim danom od 8 do 16 sati, kad će na zaprimljene pozive odgovarati osobe u Ministarstvu zdravstva zadužene za rad u Pozivnom centru.

One će, navodi se u odluci, na temelju zaprimljenog poziva kontaktirati koordinatore u bolničkim zdravstvenim ustanovama i HZZO-u.

Također se navodi kako će imenovati i koordinatora za rad Pozivnog centra iz Ministarstva zdravstva.

Komentari