‘PA ZAR SE OTPAD NE ODVAJA VEĆ PAR GODINA?’ Građani i dalje zbunjeni oko novog modela prikupljanja otpada

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Gradonačelnik Tomašević nedavno je istaknuo da će novi sustav odvoza otpada započeti od 1. listopada. Kao što smo već ranije izvijestili, plave ZG vrećice za miješani komunalni otpad su u trgovinama i već ih je kupio velik broj građana.

”Od 1.10. će biti obavezno da se u plavim ZG vrećicama baca miješani otpad. Bit će prvo uhodavanja i nećemo 1.10. početi kažnjavati ljude. Bit će neki rok kako bi se sustav uspostavio, ali 1.10. se s time ide”, rekao je gradonačelnik Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare u utorak.

Tim smo vas povodom na našem Facebook profilu pitali: ‘Je li vam sve jasno oko novog modela prikupljanja i odvoza otpada u Zagrebu’? Ovo su neki od vaših odgovora:

“Pa zar se u Zagrebu otpad ne odvaja već par godina? Jedina novost su vrećice za miješani otpad, a sve ostalo ostaje isto. Tko do sad nije shvatio nikada ni neće”, komentirala je čitateljica.

“Sve je jasno i jednostavno – postoje tri vrste službenih vrećica – vrećice za bio otpad, koje su besplatne, žute za plastiku i metal, koje su isto besplatne i ove nove plave, za miješani otpad koje se plaćaju, a u njihovoj cijeni je uračunata cijena odvoza. Onaj tko pravilno odvaja smeće i otpad, tih vrećica trebat će najmanje, dakle, cijena mjesečnog odvoza trebala bi mu biti manja i kad se zbroji fiksni dio. No je li zaista tako, vidjet će oni koji pravilno odvajaju”, piše čitateljica.

“Ne. Objašnjava se samo o vrećicama. Odgovor od Čistoće još nisam dobila u vezi s kantama a poslan je upit prije 4 mjeseca. Čuvam povratnici da vidim do kada ću čekati”, zabrinuta je čitateljica.

“Ne pada mi napamet kupovati nove vrećice”

“Nije jasno zašto još nisu podijeljene vrećice za bio otpad i plastiku. Lijepo je rečeno da njih dobivamo besplatno”, pita se čitateljica.

“Ne nije ni uopće jasno. I već su pokupovane vrećice u trgovini, a cijena je prevelika. A što je sa vrećicama za plastiku i bio otpad?? Još ih nismo dobili!! Uopće nema smisla!! Što je sa kontejnerima koji su na cesti i svatko baca što hoće. Uostalom, Zrinjevac slabo dolazi po smeće i oni i tako sve skupa samelju koliko sam vidjela. Šta vrijedi odvajati otpad, kada se nitko ne drži pravila, svatko radi što hoće. Povećati račune zato što moramo kupovati svoje vrećice, a smeće zaudara i ne odvozi se je sramotno za ovaj grad!”, kritična je čitateljica.

“Ne pada mi napamet kupovati te nove vrećice jer ih trebamo dobiti besplatno (mada ništa u ovoj državi nije besplatno). Kako smo dobili vrećice za plastiku tako bi trebali i ove. Odvajam otpad i još dobijem 50 kn viši račun, a samac sam”, oštar je čitatelj.

 

Komentari