OŽIVI ME! Jeste li znali da svakog sata umre jedna osoba zbog zastoja srca: Naučite tehniku oživljavanja u Zagrebu

Oživljavanje, (foto: Hrvatska zaklada srca)

U organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca i  Studentske ekipe prve pomoći StEPP održat će se besplatne edukativne radionice za građane o osnovnim postupcima oživljavanja u okviru projekta OŽIVI ME,  14. i 21. svibnja 2022. na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27 s početkom u 10:00 sati.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10, stoji u priopćenju.

“Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.”

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10% svake minute tijekom koje ne provodite oživljavanje, stoji u priopćenju iz Hrvatske zaklade srca.

“Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 9 do 13 minuta. Stoga, ukoliko se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča ovih osoba sretno završi.”


Komentari