Ovu hranu ne smijete zaboraviti: Ona čuva srce!

FOTO: Pixabay

Ljudsko srce jedan je od najvažnijih organa, svakodnevno ga puneći ga stresom i nezdravom prehranom, koja povećava razinu kolesterola u krvi riskiramo stvara začepljennje krvnih žila i formiranje ugrušaka koji vode do infarkta.

Kako bismo osigurali da ih hrane dobivamo maksimalnu količinu nutrijenata moramo obratiti pažnju na ono što unosimo u svoj organizam. Ova hrana štiti od srčanog udara.

Tamna čokolada

Za sve sladokusce nema straha, nećete se morati odreći omiljene poslastice. Sljedećeg puta kada se nađete u trgovini u svoju košaricu ubacite i tamnu čokoladu. Ona normalizira krvni tlak i sprječava začepljenje žila.

Zeleni čaj


Ovaj borac protiv viška kilograma idealno je rješenje ukoliko imate povišen kolesterol. Njegova blagotvorna svojstva možete osjetiti i nakon samo jedne šalice dnevno.

Crno vino

Da, dobro ste pročitali. Crno vino idealan je suputnik u borbi protiv infarkta, ali samo ukoliko se pije u umjerenim količinama. Za odraslu osobu ovo predstavlja jedna čašu dnevno, a ta količina povoljno djeluje ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme.

Orašidi

Ukoliko obožavate grickati, prestanite posezati za masnim čipsavima i nezdravim smokićima. Svoju želju za grickanjem zadovoljite pametnijim izborom, orašastim plodovima. Bilo da se radi o bademu ili orahu, funkcija ostaje ista. Proteinska vlakna koja sadrže pomažu kod pravilnog rada srca.

Zobena kaša 

Zobena kaša omiljeni je doručak svim generacijama, a osim idealnog okusa može pružiti i puno više. Bogata je vlaknima koja se brinu za vaše srce, a poboljšavaju i probavu. Uz nekoliko bobica šumskog voća neodoljivo je ukusan međuobrok kojim možete utažiti želju za slatkišima.

Kurkuma

Svoja jela začinite intenzivnim indijskom začinom, kurkumom. Iako neuobičajena u prehrani naših krajeva zbog svojih svojstava mogla bi zasjesti na tron. Kurkuma je puno antioksidansa koji povoljno djeluju kao antiupalna sredsta. Topi masne naslage i otčepljuje arterije. Ne uvrstiti je na svoju policu sa začinima bila bi ludost.

Brokula

Najomraženije povrće djetinjstva, a omiljeni prilog u odraslog dobi najbolji je opis brokule. Brojna znanstvena istraživanja otkrivaju kako brokula pročišćava arterije od plaka i masnoća zbog velike količine biljne tvari sulforafana.

 

Komentari

loading...
-->