Ovo su prve čigre koje su preletjele više od 10.000 kilometara da bi se iz Afrike vratile na svoja dva mjesta u predgrađu Zagreba

Zeleniprsten

Platforma na Siromaji prva je takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save.

Preletjele su preko 10.000 kilometara od svojih zimovališta u Africi kako bi stigle na platformu na jezeru Siromaja u Rugvici i na otočić kod Rakitja u Svetoj Nedelji gdje se već godinama gnijezdi najveća kolonija, a to su ujedno danas i njihova jedina staništa u kontinentalnom dijelu Hrvatske, prenosi Večernji list. Zadržat će se tu do rujna, a radi se o crvenokljunim čigrama, inače strogo zaštićenim vrstama koje na prvi pogled sliče na galeba, no odaje ih upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog.

U prošlosti su se gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, međutim, ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala te zagađenja. Da bi ove specifične ptice imale svoj mir prilikom gniježđenja, iz ustanove “Zeleni prsten” Zagrebačke županije, izgradili su platformu upravo za njih na jezeru Siromaja.

“Platforma je izrađena od drvenih konstrukcijskih elemenata vezanih metalnim spojkama koji leže na 12 plastičnih pontona i usidrena je na središnjem dijelu jezera. Na površinu od 65 četvornih metara raspoređeno je osam tona šljunka kojima se imitira prirodno stanište. Platforma je ograđena kako mlade ptice ne bi ispale, a ujedno odvraća predatore. Po cijeloj površini stavljena su mala drvena sjenila kako bi se mladunci čigri mogli sakriti od potencijalnih predatora i izravnog sunca”, priopćili su iz “Zelenog prstena” Zagrebačke županije.

Platforma na Siromaji prva je takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save. “Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s tri do četiri dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24 do 25 dana nakon izlijeganja. Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće. Ukoliko gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gniježđenjem. Našim čigrama želimo i ove godine uspješno gniježđenje”, navode iz “Zelenog prstena” Zagrebačke županije.


Komentari