OVO SE NEĆE SVIDJETI TOMICI Klisović i Gotovac podržali majke odgojiteljice, evo što spremaju zbog scenarija koji prijeti za deset dana

Foto: Zagreb.info

Udruga Hrvatska mati koja okuplja roditelje-odgojitelje održala je u utorak sastanak s predsjednikom Gradske skupštine SDP-ovim Joškom Klisovićem i šefom gradskog SDP-a Viktorom Gotovcem.

Ovo je drugi sastanak s Klisovićem, a posljednji je bio uoči sudbonosne sjednice 9. prosinca prošle godine kada je potvrđeno ukidanje odluke o mjeri roditelj – odgojitelj.

Ljiljana Dragić iz udruge Hrvatska mati kaže da su se mišljenja tih gradskih političara promijenila od prošlog sastanka.

“Prije kad smo s njima razgovarali nisu davali neku empatiju niti nadu, danas je vidno promijenjeno njihovo stajalište“, kazala je Dragić.

“Vidi se da su shvatili problematiku koja je nastala i što će se dogoditi idućeg mjeseca, kada s 1. svibnja prestane postojati naknada i vrlo su zabrinuti jer nam grad nije ponudio kompenzacijske mjere, koje je i obećao”.

Naime, Gradska skupština 9. prosinca bila ja prekinuta zbog sastanka gradonačelnika Tomaševića s predstavnicima udruga roditelja-odgojitelja, a na kojem im je obećao da će Grad Zagreb korisnicima mjere ponuditi kompenzaciju u vidu prekvalifikacije, otvaranja vrtića, ali, kaže nam Ljiljana Dragić – “ništa od toga se još nije dogodilo”.

Podrška gradskog SDP-a

Na pitanje može li se onda protumačiti sastanak sa istaknutim gradskim SDP-ovcima kao politička podrška roditeljima-odgojiteljima, Dragić odgovara da ne zna, ali da su stvari jasne.

“Oni su kao SDP odlučili da se uključe u podršku roditeljima odgojiteljima jer su shvatili ozbiljnost situacije. Djeca će ostati bez adekvatnog smještaja u vrtićima, roditelji se neće moći zaposliti jer nemaju kamo s malom djecom koja moraju u jaslice, uglavnom, cijeli je niz problema u kojima će se naći grad Zagreb s 1. svibnja”, otvorena je Dragić i dodaje – “svakako nisu za to da sa svibnjem sve prestane”.

Foto: Zagreb.info

Rekla je i da će im SDP pomoći na idućoj sjednici Gradske skupštine 28. travnja.

“Šef gradskog SDP-a Viktor Gotovac postavit će zastupničko pitanje gradonačelniku Tomaševiću gdje će tražiti cjelokupnu analizu mjere roditelj – odgojitelj”, a najavila je Dragić.

Iza sjednice će održati još jedan sastanak, otkriva Dragić, “da vidimo kako još možemo djelovati preko Skupštine”.

“Bili smo na sastancima u Gradu s gradonačelnikom, tražili smo da se nađu adekvatna rješenja i da nam se ponude kompenzacijske mjere, da korisnicima bude ponuđeno preškolovanje, da nam ponude i ono što je Državna tajnica Željka Josić ponudila, da se korisnice prekvalificiraju za dadilje, koje Grad tako i ovako subvencionira, ali ništa od toga nismo dobili”, zaključuje Dragić, pa najavljuje – “krećemo na Sabor, čekamo povratnu informaciju za sastanak, a krećemo i djelovati kroz Vladu“.

Gotovac: SDP će tražiti izvješće

Dodajmo i kako je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac najavio je kako će od zagrebačkih vlasti zatražiti izvješće o kompenzacijama zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj, istaknuvši da SDP ne podržava tu mjeru, ali drži da se treba pobrinuti o integraciji njezinih korisnika.

”Moramo se pobrinuti da djeca iz tog programa budu integrirana u rani predškolski odgoj, a roditelji na tržište rada”, rekao je Gotovac.

Komentari