OVO NE MIRIŠE DOBRO! Zagreb je u petak grad s najlošijom kvalitetom zraka u Europi

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Djeci bi se danas trebalo ograničiti boravak na otvorenom jer Zagreb je u petak opet u samom vrhu najzagađenijih gradova u svijetu. A situacija, sudeći prema indeksu kvalitete zraka, nije bila puno bolja ni jučer. Ocjena koju je metropola “zavrijedila” je 153 što znači da je razina zagađenja nezdrava za osjetljive kategorije ljudi, odnosno dišne bolesnike.

Na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu stoji kako je na mjernoj postaji Zagreb-3 kvaliteta zraka ocijenjena kao loša.

Podsjetimo, najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM2,5 (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm), najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu duboko prodrijeti u pluća pa čak i u krvotok. Lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) sastoje se od kompleksne smjese različitih materija, uključujući čađu, sulfatne čestice i metale.

No kako se u Zagrebu kvaliteta zraka mjeri samo na nekoliko mjesta u gradu, podaci o zagađenju su često nepotpuni, a koncentracije lebdećih čestica PM2,5 i PM10 uopće se ne mjere na mjernim postajama u centru grada.

 


Komentari