Ovo ljeto u Zagrebu su radovi na 40 lokacija: Pogledajte koji su projekti najveći

Ranko Suvar / CROPIX

Unatoč visokim temperaturama, radnici svakodnevno kopaju, buše, asfaltiraju… kako bi grad jesen dočekao u boljem izdanju, piše Večernji.hr.

Trenutačno se radi na 40-ak lokacija, među kojima je i Remetinečki rotor, iako smo na tamošnje radove već navikli. Ljeto je pak rezervirano za gradnju oko 280 metara dugog podvožnjaka koji će povezivati istok i zapad, kao i nasipa za skretanje, što će stvarati gužve u Riječkoj ulici, gdje se prema posebnoj regulaciji vozi do 14. kolovoza.

Radi se i na nadvožnjaku na Slavonskoj aveniji iznad Držićeve. Ulaganje vrijedno oko pet milijuna kuna uključuje sanaciju ograde, servisnih staza, hidroizolacije, upornjaka, ležajeva, ali i novi sloj asfalta, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja kolovoza.

Nešto je kraći rok za Most slobode pa bi do 18. kolovoza na njemu trebale biti osvježene pješačke staze, ograda, hidroizolacija i čelični lukovi.

U tijeku su i radovi na istočnome stupu Podsusedskog mosta, starog više od stotinu godina, a dovršeni bi trebali biti do kraja listopada, kažu u Gradskom uredu za prostorno uređenje.

Koliko će trajati gradnja mini kružnog toka i parkirališta s 90-ak mjesta u Ulici grada Chicaga, pak, nisu odgovorili.

Danas počinje i uređenje kilometra kolnika u Nazorovoj ulici, a do kraja kolovoza kopa se i u Grižanskoj.

Sređuju se i semafori, i to na Selskoj, koja će dobiti tri nova, na Prisavlju te u Šoljanovoj ulici u Španskom.

Za desetak dana mehanizacija bi se pak trebala ukloniti s Mirogojske ceste, gdje se uređuje nogostup, tada bi trebala završiti i sanacija kolnika u Adžijinoj, a radi se i u ulicama Dudovec, Slavujevac, Žlebec, Dedići, Đure Sudete, Božidara Magovca, Vrbanićevoj, Dulčićevoj, Sesvetskoj, Roglićevoj, Trpučanskoj…

Ne miruju ni radnici Plinare, a rekonstrukcija sustava u ulicama Čulinec I. i II. te na Barutanskom bregu trebala bi završiti do kraja mjeseca, nešto ranije u Kovačićevoj i Rockefellerovoj, u petak u Medulićevoj, a do početka kolovoza u Ivanićgradskoj.

Što se tiče raskopanih tračnica, zamjena onih na raskrižju Tratinske i Andrašecove trebala bi biti završena sutra, a do kraja mjeseca, kažu u ZET-u, nove bi trebale niknuti i u Ilici kod Ulice Republike Austrije.

Zbog spomenika domovini sele dio magistralnog vrelovoda Otežano će se do sredine kolovoza voziti i Vukovarskom kod Lisinskog jer se ondje premješta dio magistralnog vrelovoda. Točno 15 metara južnije smjestit će se cijevi, objasnili su u HEP Toplinarstvu, kako ne bi više prelazile ispod livade na kojoj će se graditi Spomenik domovini. Nakon što je prvi natječaj za Spomenik domovini, podsjetimo, u siječnju poništen jer je na njega stigla jedna ponuda, i to oko šest milijuna kuna veća od procijenjene, Grad je u ožujku nadmetanje ponovio.

Digla je tad Gradska uprava procjenu cijene gradnje pa je u travnju natječaj i uspio, odnosno na njega je isto stigla jedna ponuda, i to opet Tigre i Vodotehnike, koje će monument, po ideji koju potpisuje arhitekt Nenad Fabijanić, realizirati za 34,7 milijuna kuna. U natječaju stavke premještanja vrelovoda nema, što znači da će cijena spomenika biti bliža 40 milijuna kuna.


Komentari