OVO JE ŽIVI UŽAS! Zagrebačke službe isprobavale prometna rješenja na licu mjesta, trošenjem novca poreznih obveznika!

foto:Sindikat biciklista

Zagrebačke službe nadležne za promet od travnja do lipnja su provodile praksu isprobavanja prometnih rješenja na licu mjesta, trošenjem novca poreznih obveznika, javljaju iz Sindikata biciklista.

Tijekom proljeća i ljeta izvođeni su određeni radovi, a odnose se uglavnom na zakašnjelo usklađivanje postojeće infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi (koje je trebalo biti dovršeno do travnja 2019. godine, tri godine od stupanja na snagu pravilnika) i realizaciju Prometnog elaborata za uspostavu prometnih površina za zajedničko odvijanje biciklističkog i motornog prometa na području gradske četvrti Donji grad iz 2018. s rješenjem o izvedbi do kraja 2019. godine.

Sindikat biciklista na svojoj je stranici objavio izrazito detaljan pregled izdvojenih radova, gdje možete vidjeti kako navode ‘stihijsko označavanje staza’. Galerija fotografija je, na žalost građana, izrazito velika. Bilo bi ljepše kad bi fotografirali lijepe, pravilno i propisno uređene staze.

UNAPREĐENJE POSTOJEĆIH BICIKLISTIČKIH STAZA

Spuštanje previsokih rubnjaka, obnova neodržavane horizontalne signalizacije, povezivanje dijelova staza prekinutih terasama kafića i drugim preprekama, označavanje staza na križanjima i popravci apsurdnih rješenja ne odvijaju se željenom brzinom, uzimajući u obzir da je rok za usklađivanje s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi istekao u proljeće 2019. god., no, otklanjanje svake situacije koja vožnju bicikla čini opasnom i briše obilježje nepropisnosti za koju je, zbog nepropisno izvedene infrastrukture odgovoran Grad Zagreb, a kažnjavani biciklisti, je za pozdraviti.

Ponavljamo da niti jedna bic. staza u Zagrebu nije izvedena propisno, u skladu s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi te Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom, a posljedica je to uglavnom stihijskog i nestručnog pristupa koji podrazumijeva naknadno crtanje crta na već postojećim (preuskim) nogostupima umjesto planiranja i GRADNJE infrastrukture. Već dugi niz godina građani koji odabiru ili su prisiljeni na nemotorizirane načine kretanja, tretiraju se kao građani drugog reda.”, navode iz Sindikata na svojoj Facewbook stranici.

Komentari