‘OVO JE SAMO POČETAK’ Tomašević opet najavio velika obećanja do kraja mandata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na Zagrebačkom velesajmu održala se konferencija EU projekta pod nazivom “Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu”. Cilj projekta je unaprijediti  sustav odvojenog prikupljanja otpada i time postići smanjenje odlaganja miješanog komunalnog otpada sukladno obavezama propisanim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom RH 2017. – 2022., te  povećanje odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada i smanjenje udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta.

Projekt je sufinancirala Europska unije iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“., a ukupna vrijednost je preko 90 milijuna kuna, točnije 93.973.317,60 kuna, od čega je udio EU sufinanciranja 75.678.598,97, a provodi se od 10. studenog 2015. do 31. prosinca 2022. godine.

Ostvarenje ciljeva postiže se kroz aktivnosti nabave opreme i vozila za odvojeno prikupljanje, prijevoz i obradu otpada, unaprjeđenje informatičkog sustava za praćenje količina otpada te provedbu promotivne kampanje kojom se podiže razina osviještenosti svih građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada. Podizanjem svijesti građana smanjit će se odvoz nepravilno odloženog otpada na odlagališta, što podiže kvalitetu života i doprinosi ekološkoj održivosti Grada Zagreba, stoji u priopćenju.

Na konferenciji je sudjelovao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je najavio izgradnju kompostane i sortirnice do kraja mandata.

“Ovo je samo početak, znamo da tu zaostajemo za ostalim europskim metropolama i potreban nam je iskorak u tom smislu. Novi zakon nas i dodatno potiče da taj problem riješimo. Zagreb će uskoro morati donijeti odluku o prikupljanju otpada kako bi što više stimulirali tvrtke i građane da odvajaju otpad, a da što manje ostavljaju miješani otpad”, izjavio je, piše Večernji.

Tomašević kao dobre primjere navodi Barcelonu, Bruxelles i Ljubljanu no ističe da ne možemo kopirati druge već donijeti vlastita rješenja, a za to treba vremena.

“Mi smo obećali da ćemo u najkraćem roku zatvoriti Jakuševac i da Zagreb ima svoju sortirnicu. Isto tako i vezano uz kompostanu, neadekvatna je situacija da građani odvajaju biootpad da bi to po većim cijenama naplaćivala privatna poduzeća. Do kraja mandata Zagreb će imati svoju kompostanu i sortirnicu”, poručio je zagrebački gradonačelnik.


Komentari