‘Ovo je samo jedan korak prema otvaranju’ Poznata zagrebačka slastičarka pozdravlja popuštanje mjera, ali upozorava na ovo!

Izvor: Facebook

Na veselje mnogih građana Hrvatske, od 1. ožujka moći će kavu ispijati na najdražim terasama. Ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, no imajte na umu da ćete u omiljenom napitku uživati u  strogom “vojničkom režimu”, bez glazbe i na distanci. Navedeno popuštanje mjera za Dnevno je komentirala poznata zagrebačka slastičarka i vlasnica slastičarne Amelie Žaklina Troskot.

“Bilo koje olakšanje mjera u ovoj situaciji je dobrodošlo, ali to nije idealno rješenje. Imamo jako velik broj ugostitelja koji nemaju terase i njih se ova mjera uopće ne dotiče i ovime nisu ništa dobili. Trenutno još nemamo napismeno sve detalje o tome kako će se ove mjere provoditi u praksi i mnogo je nepoznanica. Dobili smo upite na primjer o tome što je s terasama koje se po potrebi mogu zatvoriti ili otvoriti kliznim vratima, koja kada se skupe na jedno mjesto opet tvore barijeru. Hoće li takvima biti dopušten radi li ne još ne znamo. S obzirom na to teško mi je reći jesmo li zadovoljni ili ne”, ispričala je Žaklina Troskot, a na pitanje koliko je takvih koji nemaju terasu kaže da ne zna točan podatak.

Napominje i da je bez potpora, otvaranje terasa uzaludno. Pored toga, mjere same po sebi neće biti dovoljne ako će pragovi za dobivanje potpore biti previsoki. Zbog toga bi moglo doći do vala otkaza.

“Činjenica je da sada imamo lijepo vrijeme i terase mogu biti otvorene. To je svakako plus. Međutim, to je dobro pod uvjetom da sve ekonomske mjere moraju i dalje ići jer ovo otvaranje terasa nije otvaranje naših lokala. Ovo je samo jedan korak prema otvaranju. Zamislite da u trećem mjesecu imamo 15 dana kiše ili lošeg vremena, nama terase neće značiti ništa u tom slučaju. Onda smo gotovi”, kaže slastičarka.

“Ministar Aladrović je rekao da će ekonomskih mjera biti u trećem mjesecu, ali pod promijenjenim uvjetima. Međutim, ne znamo koji su to uvjeti i hoće li ponovno postaviti visok prag pada prometa kao uvjet za dobivanje potpore. Recimo ako postave prag od 40 posto pada prometa, a kolega ima 39 posto pada prometa nakon što šest mjeseci u godini nije radio, a ostalih šest mjeseci radio pod ograničenim uvjetima nema više prostora nadoknaditi tih 39 posto. Mi smo potrošili svoje zalihe, istopili smo se i svi smo u minusima. Ako će jako postrožiti uvjete bit će velikih problema i sve što je Vlada zadnjih godinu dana radila će pasti u vodu jer će nužno doći do smanjenja radne snage”, upozorila je Troskot.


Komentari