‘Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride’ Tomašević stigao na Povorku ponosa i poslao jasnu poruku

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Okupljanjem na Roosveltovom trgu ispred muzeja Mimara, započela je 20. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea koja se održava uz geslo “Prajd zauvijek”.

Podršku zajednici pružio je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi”, izjavio je Tomašević.

Na Pride su stigle saborske zastupnice iz Možemo! Sandra Benčić i Urša Raukar.

 Povorka će se kretati centrom grada po trasi dugoj 2,3 kilometra sve do parka Ribnjak gdje će se održati politički prosvjedni skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”. Nakon toga, u zabavnom programu od 18 do 20 sati na Ribnjaku nastupaju House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. i Tajga&Tundra.

U proglasu, iz udruge Zagreb Pride ističu da su prvom povorkom, koja se u Zagrebu održala 29. lipnja 2002., transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi.

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu i dodaju da njihove borbe nisu završene.

LGBTIQ zajednica u posljednjih 20 godina izborila se za pravo na vidljivost u javnosti i na sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu, pravo na slobodu okupljanja lišenu prijetnji i nasilja, te za zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za kažnjavanje zločina iz mržnje, za promjenu oznake spola i pravo na život u svom rodnom identitetu, za životno partnerstvo, obiteljski život, partnersku skrb i pravo na udomljavanje.


Komentari