‘Ovo je najveći sportski događaj od Univerzijade’: Rally vozači ove godine neće na Sljeme, ali su zato jurilice parkirane ispred Velesajma

Foto: Zagreb.info

Zagreb i pet okolne županije bit će domaćini WRC Rallyja, za kojeg organizator Slaven Dedić, kaže da je najvažniji sportski događaj u povijesti Zagreba još od Univerzijade.

Kako nam je ispričao Slaven Dedić, iako se u Zagrebu neće voziti brzinski ispiti, “najzanimljivije će biti pogledati servisni park na šodranom parkingu ispred Velesajma i ceremonijalni start koji će dogoditi u četvrtak u pola sedam navečer kod fontana ispred NSK”.

Foto: WRC Croatia Rally

Iz Zagreba vozači odlaze prema svojim rutama na brzinske ispite i to je jedini dio vožnje koji će se dogoditi u Zagrebu”, ispričao nam je organizator, pa napomenuo da tijekom vožnje prema lokacijam brzinskih ispita vozači sudjeluju u prometu kao i ostali građani.

“Rally se sastoji od brzinski ispita, dionice ceste po kojima voze su zatvorene i osigurane, i oni rute na 20 dionica moraju svladati, najbrže – jasno, u 3 dana, ali u ovom dijelu koji nije služben vozit će kroz gradski promet, sa svim ograničenjima koji imaju i ostali vozači”, ispričao nam je Slaven Dedić, pa napomenuo da im se ipak motri vrijeme.

Foto: WRC Croatia Rally

“Vozači moraju doći u točno određeno vrijeme, u minutu, na svoju lokaciju, a vozit će prosječnom brzinom od 40 km/h, što je i normalno za gradsku vožnju”, napominje Dedić.

Ništa od Sljemena ove godine

Rally se ne vozi u Zagrebu, već u okolnim županijama, kaže Slaven Dedić iako se prošlih godina vozio na Sljemenu.

“Sljeme ove godine nije u utrci jer nije pristupačno, prilazni putovi se brzo zakrče, parkirališta budu prenatrpana i to dovodi do logističkih problema, tako da ove godine nismo željeli dovoditi Grad Zagreb u problem, pa smo odlučili izbjeći Sljeme i otići izvan grad”, kaže.

Brzinski ispiti WRC Rallyja Zagreb vozit će se po Žumberku, dio po Zagorju u Kumrovcu, pa Trakošćan, Platak, Duga Resa…

Foto: WRC Croatia Rally

Kaže nam Dedić da su svakako najatraktivniji prostori za gledanje oni u fanzoni jer tamo su smješteni i video zidovi na kojima se može pratiti cjelokupna utrka.

Fan zona ima nekoliko – jedna od njih je i na Velesajmu gdje se nalazi Rally Village mjesto na kojem vozači sebe i aute pripremaju za trku, pa onda Okić na Žumberku, Leskovac Barilovićki u blizini Mrežnice, Fan zona na Platku, u Dugoj Resi i u Kumrovcu.

Za kraj Dedić ističe kako je ovo zasigurno jedan od najvećih sportskih događaja u Zagrebu još od Univerzijade, dok će cijela regija profitirati od dolaska turista.

“Prema podacima koje dobivamo od lokalnih turističkih zajednica, oko 350 tisuća gledatelja i navijača doći će na neke od lokacija gdje se vozi rally, a javljaju i da su im kapaciteti za smještaj gotovo popunjeni”, zaključio je Dedić i pozvao Zagrepčane da svakako dođu pogledati Servisni park na Velesajmu gdje mogu pogledati kako vozači sređuju aute i pripremaju se za utrku.


Komentari