OVO JE BIZARNO! Pogledajte što zagrebački fakultet traži od studenata za online polaganje ispita. Definirali čak i osvjetljenje u sobi

Photo: Pixabay, ilustracija

“Novo normalno” propisalo je “nova pravila” studiranja pa je polaganje ispita u doba pandemije koronavirusa dozvoljeno i iz udobnosti vlastita doma. No, nekim studentima taj proces možda više neće biti “udoban”. Naime, Medicinski fakultet u Zagrebu objavio je detaljan dokument na čak sedam stranica u kojemu, između ostalog, navodi kako treba izgledati soba studenta za vrijeme polaganja ispita na daljinu.

“Student je dužan osigurati mirnu, dobro osvijetljenu i praznu sobu”, stoji odmah na početku uputa. Osim toga “osvjetljenje u sobi mora biti dovoljno jako da se može smatrati kvalitetom dnevnog svjetla“, a za pristupanje ispitu preporučuje se i kvalitetna i brza internetska veza.

Ali, ni to nije sve. Fakultet navodi da studenti ne smiju koristiti tablete ni laptope s malim ili bliještećim zaslonima za polaganje online ispita. Moraju imati dovoljno veliki monitor jer prema uputama “student mora osigurati jasnu vidljivost zaslona računala preko nadzorne kamere”. Promjene na zaslonu računala se moraju vidjeti, a to mali i bliješteći zasloni jednostavno ne omogućuju.

Kako bi snimali sve što rade, zajedno sa zaslonom, studenti moraju imati samostojeću web kameru ili pametni telefon. Ako se koristi samostojeća kamera, onda tu “trebaju biti priključeni zvučnici i mikrofon”.

“Kamera ne smije biti postavljena predaleko, a vidno polje kamere mora omogućiti nadzorniku da jasno vidi radnu površinu, računalo i zaslon računala”.

Sve upute možete pročitati ovdje.


Komentari