Ovo definitivno ne zaslužuju: zagrebačke vatrogasce proziva se zbog postupanja na A3, evo što oni kažu

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Sudar pet vozila od kojih su tri teretna i dva osobna, za neko je vrijeme jučer blokirao promet na A3. Prilikom sudara eksplodirale su bačve pa ni vatrogasci koji su došli na teren nisu nesreći mogli pristupiti odmah.

No, požar su ubrzo ugasili i spasili unesrećene, no za dvije osobe pomoći nije bilo, nažalost preminule su. Ipak, zagrebački su se vatrogasci unatoč svojem radu suočili opasnim optužbama. Naime, kako tvrde neki, vatrogasci su na mjesto nesreće stigli tek nakon sat i pol. Takva informacija netočna je, tvrdi Hrvatska vatrogasna zajednica koja je takvim nebulozama odlučila stati na kraj.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je hrvatsku javnost potresla informacija o teškoj nesreći koja se dogodila 9. rujna 2020. godine na autocesti A3 u blizini odmorišta Ježevo, a u kojoj su dvije osobe izgubile život, u pojedinim su medijima objavljene izjave svjedoka koji tvrde kako su vatrogasci tek nakon sat i pol vremena stigli na mjesto događaja.

Navodimo kako je ŽVOC Zagrebačke županije u 16:02 sati zaprimio dojavu o prometnoj nesreći te požaru koji je nastao nakon nesreće. Prve vatrogasne ekipe su u 16:03 izašle na intervenciju te su u 16:24 stigle na mjesto događanja. Požar je lokaliziran u 16:45, a u 18:00 sati je ugašen. Na ovoj je intervenciji ukupno sudjelovao 21 vatrogasac s 9 vozila iz JVP-a Ivanić Grad te iz DVD-ova Andrilovec i Dugo Selo.

Radilo se o teškoj intervenciji u kojoj su vatrogasci bili suočeni s gustim prometom koji je otežavao dolazak na mjesto intervencije. Dodatnu opasnost za vatrogasce su predstavljale eksplozije bačvi koje je prevozio jedan od kamiona. Napominjemo kako je intervencija odrađena po svim pravilima struke, a vatrogasci su u izrazito složenim uvjetima u kratkom vremenu spriječili veću katastrofu. Prozivke pojedinaca koji tvrde kako je vatrogascima trebalo više od sat vremena do dolaska na mjesto nesreće ne odgovaraju činjeničnom stanju te se radi o subjektivnoj procjeni svjedoka. Vatrogasci svakodnevno spašavaju tuđe živote i imovinu, često ugrožavajući i vlastitu sigurnost, te su ovakve prozivke krajnje neprimjerene”, naveli su.

Policija potvrdila: na A3 se sudarilo pet automobila, samo jedno od njih hrvatskih je registarskih pločica

Komentari