Ovih 5 fotografija nikoga neće ostaviti ravnodušnim (mogle bi vas i jako naljutiti)

Facebook/ZAKAJ VOLIM ZAGREB

Možete li ostati ravnodušni na fotografiju mršavog dječaka koji pretražuje smeće ili starice koja na vrućini prodaje odjeću ne bi li zaradila za neke osnovne potrebe?

Nije tajna kako je Hrvatska, kada je riječ o siromaštvu i socijalnoj isključenosti među najpogođenijim zemljama Europske unije, a rješavanje ovog ozbiljnog društvenog problema pitanje je prije svega političke odluke i jnaravno, jačanja svijesti kako su socijalna prava ništa drugo nego jedno od najosnovnijih ljudskih prava.

Teška i dugogodišnja gospodarska kriza ostavila je teške posljedice na socijalnu situaciju u Hrvatskoj, a kako je tomu zaista tako, svjedoči i ovih pet fotografija snimljenih na području grada Zagreba. 

1. ROMI ISPRED CRKVE NA STENJEVCU POVODOM BLAGDANA VELIKE GOSPE

Slika koja se ponavlja u doslovno svakom djelu grada. Prose čak i na samim cestama kuckajući vozačima na prozor, sjede na stepenicama pothodnika ili na ulicama s djecom u rukama. Riječ je o nacionalnoj manjini uz koju se, nažalost, veže puno predrasuda, a njihova situacija i položaj, nažalost, čini se kako se godinama ne mijenjaju ili kako napredak ide doslovno puževim koracima…

IMG_5493
Sitana Omer

2. ROMSKA DJECA KUPAJU SE ISPRED PBZ-a

Nastavno na prethodnu fotografiju, još jedna na koju ne možemo ostati ravnodušni…

155
Sitana Omer

3. STARICA PRODAJE ODJEĆU NA HRELIĆU

Dobro je poznato kako umirovljenici doslovno preživaljavaju iz mjeseca iz mjesec, mirovine od svega tisuću kuna ili manje nisu dovoljne za pokriti osnovne životne troškove. Tko može ostati ravnodušan na prizor starije žene koja na + 40 na Hreliću prodaje neke stare stvari ne bi li si olakšala preživljavanje tekućeg mjeseca? Zamislite samo da ovo može biti i vaša baka…

11894543_10207572076122844_3221418123027378018_o
Facebook / Kristijan Tabet

4. MRŠAVI DJEČAČIĆ KOJI PRETRAŽUJE KONTEJNER

Treba li bilo što reći?

dječak2

5. SLIKA IZ 2014.: NIJE NI DANAS NIŠTA BOLJE!

Kažu, ovo je slika iz 2014. godine, ali ni danas situacija nije ništa drugačija. I onda nam govore o izlasku iz recesije i rastu BDP-a?

kristijan-tabet-e1437487759124
Facebook / Kristijan Tabet

Podsjetimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska prema broju stanovnika koji žive u riziku od siromaštva, stoji rame uz rame s Bugarskom, Grčkom, Litvom, Rumunjskom i Španjolskom.


Komentari