Ove nedjelje učinite nešto za SVOJE ZDRAVLJE: Uz stručno vodstvo prošetajte ZAGREBAČKIM GORJEM

Vikendom na Medvednicu

Kada ste zadnji put otišli na vrh Medvednice bez auta?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2014. godinu, oko 45% Zagrepčana umire od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1-2% Zagrepčana.

I dok drugdje u svijetu građani potežu do kilometrima udaljenih obronaka ne bi li prošetali šumom, Zagrepčane od obronaka Medvednice dijeli samo nekoliko tramvajskih stanica. Unatoč toj pogodnosti, sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 – 45 godina.

Zato je Društvo športske rekreacije “Aktivan život” u suradnji s gradom Zagrebom i Zakladom “Hrvatska kuća srca” odlučilo prijeći s riječi na djela, i stati na kraj ovoj poražavajućoj statistici. Vodeći se starom dobrom “bolje spriječiti nego liječiti” krenulo se u projekt “Vikendom na Medvednicu”.

 “Vikendom na Medvednicu” jedan je od programa unutar projekta “Čuvari srca” koji ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Program „Vikendom na Medvednicu“ građanima Zagreba (naravno i svim ostalim gostima) omogućava BESPLATNO bavljenje rekreativnim sportom, odnosno hodanje i planinarenje po Medvednici, pod stručnim vodstvom trenera kineziologa i liječnika.

Mogu se priključiti svi, neovisno o životnoj dobi i fizičkoj spremi. Naime, mislili su na sve, pa će se stoga grupe djeliti na sporiju i bržu. Svake druge nedjelje, planinarit će se drugom planinarskom stazom (ima ih oko 70-ak) kako biste ih u budućnosti mogli prolaziti samostalno.

Zato ulaštite svoje tenisice ili gojzerice i otiđite na zagrebačku goru 4.10.2015. u 9h. Okupljanje je kod donje postaje sljemenske žičare, a planinarit će se Leustekovom stazom.


Komentari