Ove godine na more ćemo ipak jeftinije: Ministar odustao od poskupljenja

Pixabay

Na more ćemo ovoga ljeta jeftinije – odustalo se od sezonskog povećanja cijena u trajektnom putničkom prijevozu, samo dan uoči stupanja na snagu ljetnog cjenika, piše Dnevnik.

Otočani koji su apelirali da se takva odluka donese, najavljuju niže cijene smještaja i usluga kako bi ove sezone privukli što više domaćih gostiju, a Jadrolinijin red plovidbe trajekata s višim sezonskim cijenama, koji je trebao stupiti na snagu u petak, resorni ministar Butković jednim je potezom “bacio u koš”.

“Kao i na autocestama neće biti sezonskog povećanja. Sve je to uzrokovano naravno i ovom epidemijom i gospodarskim prilikama i činjenicom da nam je cilj svima da pokušamo ipak u ovom turističkoj sezoni olakšati našim ljudima, ali i turistima dolazak na otoke”, kazao je ministar prometa Oleg Butković.

Odluka je objavljena upravo u vrijeme kada su otočni SDP-ovci na ovu temu u Splitu okupili novinare.

“Drago mi je da je to napravio za vrijeme ili prije naše konferencije za novinare, ali poslije poziva, tako da smo ipak ostali neriješeno danas”, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a. Prije ove političke utakmice inicijativu su još prije mjesec dana pokrenuli sami otočani.

“Mada smo mi tražili da to bude na svim i na katamaranskim i brodskim linijama, evo usvojeni su samo trajekti. Dobro je, bolje išta nego ništa”, rekao je Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora.

Svojim susjedima za ove sezone savjetuju prilagodbu domaćem gostu. “Ako želi preživjeti i nešto zaraditi normalno je da bi sad trebalo spustiti cijene, ne držati onakve cijene kao u top sezoni prijašnjih godina, kada znamo da top sezone neće ni biti”, kaže Barić.

Četveročlana obitelj koja osobnim automobilom iz Zagreba kreće na Vis, prošle godine za autocestu i trajekt potrošila bi 1512 kuna, a ove godine to će ih koštati 1368 kuna. U usporedbi s ljetom prošle godine ušteda je 144 kune. Je li to dovoljno da se ovog ljeta odluče za odmor na otoku?

“Dobar je potez u svakom slučaju”, kaže Anica iz Zagreba. “Gle, nemam za zube napraviti stara moja, kaj da ti velim, kakvi otoci, di bi ja išao na otoke”, kaže Željko iz Zagreba. “Samo nek spuštaju cijene i nek ljudi dođu”, kaže Snježana iz Zagreba.

“Oni koji imaju para oni će doć, oni koji nemaju nisu ni išli”, mišljenja je Josip iz Splita. Mjeru pozdravljaju i privatni iznajmljivači, jer turisti će ove sezone vagati svaku kunu.

“Nije važna samo cijena smještaja nego također ukupna cijena aranžmana koju će oni potrošiti ovdje, a na nju znatno utječe cijena prijevoza i dolaska do mora”, ističe Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK. Hrvatima koji planiraju godišnje odmore na Jadranu nude i savjet kako do nižih cijena smještaja.

“Vi možete izbjeći internetske svjetske platforme koje uzimaju 20 posto, dakle dovoljno je da njih izbjegnete vama će cijene biti 20 posto niže, toga polako postaju svjesni i vlasnici smještajnih objekata tako da se sami pokušavaju reklamirati putem lokalnim i nacionalnih platformi”, ističe.

Maštanje o godišnjem odmoru nakon mjeseci karantene može početi.


Komentari