(VIDEO) Ovako se ponašaju Zagrepčani? Na ovim prizorima pozavidjeli bi nam i najveći divljaci

Mirjana Aleksić/Facebook/I to je Zagreb

Želimo biti građani, no teško nam je tako se i ponašati.

Divlja odlagališta glomaznog otpada velik su problem Zagreba, a gotovo da i ne postoji kvart u kojem se stanovnici ne bore s time. Prije dva mjeseca pisali smo o slučaju kojeg nam je prijavila čitateljica. Naime, radi se o livadi između Studentskog grada i Novoselečke ulice koja obiluje divljim životinjicama, ali to nekim građanima nije baš bitno pa su je pretvorili u svoje “privatno” smetlište.

Zagrepčanka Mirjana 25. kolovoza 2016. godine prijavila je divlje odlagalište glomaznog otpada Komunalnom redarstvu koje joj je odgovorilo da je redar utvrdio postojanje prijavljene nepravilnosti te je poslan nalog za sanaciju.

>>>Zagrepčanka prijavila divlje odlagalište, obećali ga sanirati, 6 mjeseci kasnije situacija još gora

Livada – privatno “divlje” odlagalište otpada

Međutim, i nakon pola godine stanje na križanju Novoselečkog puta i Črbeka bilo je isto, ako ne i gore. Povodom ovoga i mi smo se obratili Komunalnom i dobili odgovor koji prenosimo u cijelosti:

Temeljem Vašeg upita koji se odnosi na ponovljeno nekontrolirano odlaganje različite vrste otpada na lokaciji u Zagrebu, križanje Novoselečkog puta i ulice Črbeki, obavještavamo Vas da su komunalni redari proveli očevid na predmetnoj lokaciji, dana 15.2.2017. godine, te su tom prilikom za zatečeni odloženi glomazni otpad izdani nalozi Zagrebačkom holdingu d.o.o., podružnici Čistoća, za odvoz otprilike 50 m3 različitog otpada.

U dijelu dopisa koji se odnosi na upit Vaše čitateljice o postupanju komunalnog redarstva u 2016. godini, obavještavamo Vas da je komunalno redarstvo provelo očevid na istoj lokaciji te je dana 25.8.2016. godine izdan nalog za čišćenje, a koji je odobren 29.8.2016. godine, te je podružnica Čistoća realizirala izdani nalog i uklonila otpad dana 19.10.2016. godine.

Napominjemo da se na navedenoj lokaciji učestalo ponavlja odlaganje različitog otpada ubrzo nakon svakog provedenog čišćenja”, napisali su nam.

Iz ovoga se lako može zaključiti da su glavni krivci za ovakvo stanje upravo građani koji nesavjesno svoj otpad bacaju gdje god stignu. Radnici Čistoće reagiraju na dojave, naprave uviđaje i organiziraju čišćenje i te livade ostanu čiste nekoliko dana dok netko ponovo ne odluči da ima kauč viška i da bi ga mogao istovariti usred prirode.

Punih osam mjeseci nakon dojave ove građanke te dva mjeseca nakon našeg upita komunalnom, na ovom raskrižju Mirjana je snimila identičan prizor.

Pa, iako se Zagrepčani u ovom slučaju iskazuju kao obični divljaci koji svoj otpad nakupljaju na prvoj slobodnoj livadi, ne mareći pritom niti za okoliš u svom vlastitom gradu, Mirjana tvrdi i kako Komunalno redarstvo nije sasvim iskreno u svojim tvrdnjama da su očistili ovo divlje odlagalište.

Naime, odbačeni krevet koji je fotografirala u rujnu prošle godine, na istom mjesti se nalazio i u veljači 2017.

Slični prizori i u ostalim dijelovima Studentskog grada

A da želimo biti građani, no teško nam je primjenjivati i gradske manire, pokazuju prizori i iz ostalih dijelova Studentskog grada.

Činjenica je da se odvoz vrši dva puta tjedno, što je po svemu sudeći – prerjetko. Činjenica jest da se Čistoći i Holdingu, kao i upravljanju gradom može štošta prigovoriti. No, isto tako je činjenica da su Zagrepčani potpuno nesavjesni po pitanju odlaganja otpada te da ovakve prizore viđamo diljem grada.

>>>Zagrepčani livade pretvaraju u privatna smetlišta! Čistoća: ‘Radnici sve očiste, ali uskoro opet nikne hrpa smeća’


Komentari