Ovako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dočekati Novu godinu u Zagrebu

U novogodišnjoj noći predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala bi posjetiti Dom za starije osobe Sveta Ana u Zagrebu, a oko 22:30 susrest će se s dežurnim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, malo iza 23 sata posjetit će i policajce, a dvadeset minuta prije ponoći bit će s dežurnim vatrogascima u Savskoj ulici.

Naime, to je protokol dočeka Nove godine koji je objavila predsjednica na svojoj službenoj stranici. Ovo je ujedno i prvi put da Grabar-Kitarović dočekuje Novu godinu na način kao što su to radili bivši hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ivo Josipović te predsjednici europskih zemalja.

U izbornoj kampanji Kolinda Grabar-Kitarović slavila je Novu godinu s prosvjednicima u Savskoj ulici, a 2015. i 2016. bila u SAD-u. Naime, do danas nije jasno jesu li ti posjeti bili privatni ili službeni. Predsjednica nikada nije priložila dokumentaciju iz koje bi to bilo vidljivo, nego su detalji posjeta SAD-u krajem 2015. i 2016. godine proglašeni državnom tajnom.

Tradiciju da predsjednici slave Novu godinu s ”narodom” uveo je još prvi predsjednik Franjo Tuđman, koji je za Novu godinu obilazio dežurne službe i rodilišta. Stjepan Mesić preuzeo je tu praksu te uveo novu da se putem videolinka čestita Nova godina hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama. Josipović je također svake godine obilazio dežurne službe, a ponekad i u društvu predsjednika vlade te se javljao vojnicima u stranim misijama putem videolinka.

Grabar-Kitarović dvije godine zaredom odlučila se na privatne zabave u stranoj zemlji bez ikakvog protokola. Pritisnuta aferama odlaska u SAD za Novu godinu, predsjednica je prošle godine ostala u domovini te je objavljeno kako je slavila u krugu obitelji. Ni prošle godine nije bilo protokola.


Komentari