OVAKO ĆE IZGLEDATI BRZO I BESPLATNO TESTIRANJE NA COVID 19! Počinje za samo dva dana, doznajte detalje

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Osjetite li neki od simptoma koji upućuju na moguću zarazu na koronovirus, od ponedjeljka, 23. studenoga, više nećete morati čekati na testiranje već samo na laptopu ili pametnom telefonom utipkati brzitest.com.hr, naručiti se putem te aplikacije i pričekati termin za testiranje.

Kada dobijete termin, odete u upućeni dom zdravlja na testiranje i pričekate 15 minuta na rezultat.

Bude li rezultat pozitivan, procedura s epidemiolozima i vašim kontaktima ista je kao da ste radili tzv. “standardni” test u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, objavio je Večernji list.

Ako je pak nalaz negativan, a simptomi su i dalje prisutni da vam upućuju na to “standardno” testiranje.

Ovako će izgledati testiranje na koronavirus u Zagrebu, kao što je već navedeno od ponedjeljka, a za njega potencijalnim oboljelima neće više trebati ni uputnice. Sve s ciljem da se širenje covid-19 spriječi, ali i da se djelomice rasterete zdravstveni djelatnici koji su dosad obavljali testiranja, odnosno njihovu obradu.


“Fizički jednostavno ne stignemo. Svaki dan imamo između tisuću i dvije tisuće testiranja i dogodi se da nam ponekad treba i dva dana da bi se dobili rezultati pojedinog testa. To želimo izbjeći, želimo da ljudi odmah znaju, zato smo se odlučili na ove brze antigenske testove. Europska komisija već je dala preporuku da se i na taj način može raditi, a 2. studenog je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao mišljenje da ovakvi testovi mogu biti dobri”, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč Večernjem listu.

Iz gradskog proračuna za takve testove izdvojeno je za njih 50 tisuća, a bude li potrebno, nabavit će ih se još. Što se samih lokacija testiranja tiče, objašnjava pročelnik, njih će zasad biti 12, a cilj je da uskoro svaka gradska četvrt, od njih 17, ima po jedan punkt za testiranje.

“Covid-punktovi organizirat će se na isti način na koji su bili i dosad, poput, primjerice, onog kod Velesajma, a na njima radit će timovi od po 10 do 12 ljudi”, rekao je Jeleč.

Dodao je da će to biti studenti Zdravstvenog veleučilišta.

Antigenski test građani neće plaćati

Od sanitarnih inženjera do medicinskih tehničara i sestara, uključit će se oni koji žele pomoći, a svi oni već su prošli posebnu za to edukaciju na “Štamparu”. “Više od tristo zdravstvenih djelatnika svaki dan je pozitivno na koronu, a i stanje općenito je kakvo jest. Zato nam je drago što nam je Veleučilište uskočilo u pomoć”, istaknuo je pročelnik Jeleč.

Dodao je da je cijena antigenskog testa, koje građani neće plaćati, između osam i deset eura.

“Naravno, pazimo na nabavu, da i kvaliteta testova bude bolje, ali uspjeli smo sad već naći i neke sa spuštenom cijenom, između šest i sedam eura”, pojašnjava gradski ministar zdravstva kako će prvih 50 tisuća testova koštati oko tri i pol milijuna kuna.

“Moramo ovo sve skupa shvatiti ozbiljno i nadamo se da Zagrepčani hoće, odnosno da će se odazvati na brzo testiranje ako osjete simptome. Nikad nije bilo jednostavnije provjeriti svoje stanje, a ono se antigenskim testovima kod simptomatskih osoba najboljima pokazuju u prvih pet dana bolesti. Zato, tko osjeti simptome, neka se odmah prijavi za svoj termin”, poziva Jeleč stanovnike metropole, koji će prvi u Hrvatskoj imati priliku bez uputnica i stajanja u redovima provjeriti svoje zdravlje.

Ono što Jeleč još moli svoje sugrađane jest ista mantra koja vrijedi od početka širenja epidemije, a to je da budu odgovorni. “Znam da mladi misle da im ništa ne može biti, da je mnogima ovo teorija zavjere i slično, ali virus je ovdje i realan je, a najgore je to što je ovo borba s nevidljivim neprijateljem o kojem ne znamo puno”, kaže Jeleč.

Oni koji će se prijavljivati za brzo testiranje, nakon što dobiju svoj termin, moraju na njega doći u točno vrijeme, nositi zaštitnu masku te ponijeti zdravstvenu i osobnu iskaznicu. Nalaz će im se izdati na licu mjesta, a dobit će ga i na vlastiti mail, dok će on biti poslan i u “Štampar” te će zaražena osoba biti prijavljena u centralni sustav praćenja covid-pozitivnih osoba, piše Večernji list.

Komentari

loading...