Ovaj povijesni događaj Zagrepčani su nestrpljivo iščekivali: Prvi balon poletio je iznad metropole

Na današnji dan, prije više od 200 godina Zagrepčani su svjedočili povijesnom trenutku. Nebom iznad naše metrople po prvi je puta poletio balon ispunjen vrućim zrakom. To je ujedno i prvi let balonom u Hrvatskoj povijesti, a njime je upravljao Krsto Mazarović.

15. prosinca 1789. godine balon je poletio s poljane pokraj crkvice sv. Roka na Tuškancu. Mazarovićev balon zadržao se u zraku oko pola sata, a zatim se uspješno prizemljio na jednu livadu u blizini rijeke Save. Tijekom leta Mazarović je izvršio i meteorološka mjerenja tlaka zraka. Prvi let balonom u Zagrebu ostvaren samo 6 godina nakon prvog leta uopće u svjetskoj povijesti – onog u Parizu 1783. godine.

Inače, Mazarović je rođen imućnoj obitelji u Boki Kotorskoj te je posjedovao vlastiti balon, najvjerojatnije nabavljen u Francuskoj. Njime je letio po mnogim metropolama Habsburškog Carstva. Mazarović je zamolio hrvatskog bana Franju Balassu da leti iznad Zagreba. Ban je njegovu molbu proslijedio gradskom poglavarstvu, a ono je udovoljilo zahtjevu. Uzlet balonom predstavljao je dotad čudo neviđeno za Zagreb i Zagrepčani su brojali dane u iščekivanju velikog događaja. Mazarović je ovaj pothvat ponovio i sljedeće, 1790. godine, poletjevši s iste poljane.

Prvi let balonom na veću udaljenost ostvario je 1825. godine Joseph Wibmperger, koji je letio od Zagreba do Lomnice u Turopolju. Pedeset godina poslije, Henri Giffard načinio je prvi balon na motorni pogon. Zagrepčanin David Schwarz bit će konstruktor prvoga balona na kruti pogon, a nacrte njegova izuma od Schwarzove supruge otkupit će Ferdinand Zeppelin i 1900. uspješno realizirati Schwarzov izum.


Komentari