Ova zanimanja su deficitarna u Zagrebu! Djeca koja se odluče za njih primat će gradsku stipendiju

Foto: YT / OIGS

Grad Zagreb utvrdio je konačnu rang listu učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a koji će primati gradsku stipendiju. Prema rang listi, 115 zagrebačkih srednjoškolaca primat će narednu školsku godinu stipendiju 2.700, 00 kuna, a do školske godine 2020./2021. stipendirana su 1812 učenika, za što je ukupno izdvojeno 58.000.000,00 kuna.

Grad Zagreb također je utvrdio koja zanimanja su deficitarna, a među njima su budući monteri suhe gradnje, zidari, fasaderi, elektroničari, autolimari, bravari i dimnjačari.

Foto: YT / OIGS

Ovogodišnji primatelji stipendije obrazovat će se u zagrebačkim srednjim školama za poslove alatničara, autolimara, bravara, elektroinstalatera, elektroničara – mehaničara, fasadera, instalatera kućnih instalacija, keramičara, krojača, sobosliakra, mesara, montera suhe gradnje, pekara, plinoinstalatera, tokara, stolara, vodoinstalatera, zidara, te medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Podsjetimo, nova minimalna plaća za radno mjesto PKV (polukvalificirani građevinski radnik), iznosi 4.830,00 kuna, dok za KV (kvalificiranog radnika) poput montera, limara, klesara, stolara iznosi 5.460,00 kn.

Prema izračunu na portalu mojposao.hr, za autolimara sa završenom strukovnom školom, bez prethodnog iskustva, plaća iznosi 6.666,00 kuna. Sektor je to koji treba najviše radnika, a samo za obnovu potresom pogođenih područja nedostaje 20 tisuća radnika.

Prema podacima Kamgrada, navedenih u Poslovnom dnevniku, trenutno je u graditeljstvu u Hrvatskoj angažirano oko 30 tisuća stranih radnika, uz oko 70 tisuća domaćih. “Uz radnike iz Bosne i Hercegovine koji su tradicionalno prisutni u hrvatskom graditeljstvu, a kojih je nažalost sve manje, sve je više radnika iz Albanije, Kosova, Nepala, Indije, Filipina i drugih dalekih zemalja”, kažu u Kamgradu.


Komentari