OVA LJEKARNA NEPREKIDNO RADI OD 1355. GODINE Pored nje ste prošli bezbroj puta, a da ni ne znate

Pixabay

Gornji grad krije bogatu zagrebačku kulturnu baštinu, a osim bogate arhitekture i brojnih skrivenih umjetničkih djela, tu se nalazi i slavna sedamstoljetna tradicija ljekarništva.

Sigurno ste puno puta prošli kroz prolaz Kamenitih vrata ne zamijetivši bijelu zgradu s „nekakvom crnom pticom“ iznad ulaznih vrata u kojoj se nalazi gornjogradska ljekarna u Kamenitoj ulici 9 koja postoji i neprekidno radi od 1355. godine. Povijesni izvori navode da je upravo u 14. stoljeću slobodni i kraljevski Gradec doživio osim trgovačkog i „zdravstveni“ procvat. Liječnici, kirurzi i ljekarnici s područja grada počinju aktivno razvijati i provoditi mjere zdravstvene skrbi i zaštite zdravlja tadašnjih stanovnika Zagreba.

Tridesetak godina nakon osnivanja gornjogradske ljekarne spominje se i hospital Blažene Djevice Marije smješten na zapadnoj strani Markovog trga; na mjestu današnje zgrade Banskih dvora. U statutu grada Zagreba iz 1425. godine, po prvi put se spominje službeni naziv ove ljekarne „ Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram „ Gradska ljekarna K crnom orlu), a grb ljekarne sadrži i današnji grb grada Zagreba.

U laboratoriju „Gradske ljekarne K crnom orlu“ su se izrađivali magistralni i galenski pripravci lijekova, specijaliteti u duhu tog vremena, čiju je recepturu ljekarnik držao najstrožom profesionalnom tajnom. Kućni specijaliteti čuvene ljekarne „ K crnom orlu „ prodavali su se u ljekarni ili isporučivali poštom te bili prezentirani na raznim sajmovima. Među najpoznatije patentirane specijalitete ubraja se Reumatis – lijek protiv kostobolje, reume i gihta, Dermoval za liječenje kožnih bolesti, Modrilo za liječenje domaćih životinja, želučane Markove kapljice protiv raznih crijevnih tegoba, želučani čaj Dr. Havličeka, Iron protiv slabokrvnosti i za jačanje otpornosti, Lactosot koji treba uzimati kod upale dišnih putova, kašlja i tuberkuloze, Sanitas protiv kurjih očiju, Migraen ulje protiv glavobolje, Siquid sredstvo protiv znojenja nogu te Azella protiv ozeblina.

Znate li da je praunuk slavnog pjesnika Dantea živio u Zagrebu i radio baš u toj ljekarni, čemu svjedoči i spomen ploča na bočnom zidu kraj ljekarne? Osim gornjogradske ljekarne „K crnom orlu“, koja je prepoznata kao znamenita zagrebačka kulturna i turistička atrakcija, u sastavu Gradske ljekarne Zagreb nalaze se i „stare“ ljekarne smještene u centru i široj jezgri grada koje su svojim autentičnim unutrašnjim uređenjem i jedinstvenim povijesnim zapisima svjedoci zagrebačke povijesti. Tako su i ljekarne na Zrinjevcu, u Ozaljskoj 132, te čak tri ljekarne u Ilici na brojevima 43, 79 i 301 svjedoci prošlih vremena i bogate zagrebačke povijesti.

Uz Inventar najstarije ljekarne i inventari ljekarni Zrinjevac, Ilica 301 i Ilica 79 su registrirani kao pokretno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture, dok je stari ljekarnički namještaj iz novouređene ljekarne u Podsusedu restauriran i uklopljen kao inventar ljekarne u Ilici 150 te tako građane i turiste vraća stotinjak godina unazad, a stare ljekarničke posude i oprema služe kao jedinstvena dekoracija.

I dok neke ljekarne prolaze detaljno uređenje interijera i modernizaciju, Retkovec je dobio i prvu drive-in ljekarnu kako bi se prilagodili užurbanom načinu života te olakšao kontakt ljekarnika sa slabo pokretnim osobama, prenosi Večernji.


Komentari