Otvorenje novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman moglo bi kasniti zbog neobičnog razloga

FOTO: Josip Škof

Navodno se kasni se i s testiranjima računalnog sustava vezano uz carinu.

Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman trebao bi biti otvoren krajem ožujka kada je za 21. ožujka najavljena svečanost otvorenja, no upitno je hoće li doista biti tako.

Svakodnevno se provode različita testiranja terminala prije nego što on uđe u uporabu, no pojavili su se problemi koji bi mogli odgoditi otvorenje za putnike.

“Testiranje opsluživanja zrakoplova ovih bi dana moglo biti obustavljeno, i to zbog nemogućnosti osiguranja sigurnosti protoka robe i putnika na križanju servisne ceste i staze za vožnju. Problem je nastao jer će koncesionari ZL Franjo Tuđman osim stajanke za zrakoplove ispred novog terminala koristiti i stajanku kod stare aerodromske zgrade. A u tom će slučaju civilni zrakoplovi i servisna vozila koja idu prema staroj stajanci ili od nje prema novom terminalu križati se s MIG-ovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, piše Večernji list.


Dodaju i da su u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe zaključili da je to sigurnosni problem koji se mora riješiti kako bi se testiranja mogla nastaviti.

Prema pisanju nekih medija, navodno se kasni se i s testiranjima računalnog sustava vezano uz carinu. Bez toga je nemoguće otvoriti terminal za putnike.

U MZLZ-u poručuju da su u intenzivnim pripremama za otvorenje novog putničkog terminala te da se sva testiranja provode u koordinaciji sa zrakoplovnim prijevoznicima i Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

Svečanost otvorenja novog terminala je najavljena za 21. ožujka, a on bi u promet trebao biti pušten sedam dana kasnije.

Komentari