Otvorena punionica za električne automobile u sklopu benzinske postaje Zagrebačkog prometnog zavoda

Foto: Zagreb.hr

U Zagrebu je danas predstavljena samostojeća punionica za električne automobile proizvođača „Etrel“ iz Slovenije. Na predstavljanju su govorili  gradonačelnik Grada Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Uprave Elektro Ljubljane Andrej Ribič i direktor Zagrebačkoga prometnog zavoda Boris Smrečki.
 
Ovaj projekt predstavlja početak e-mobilnosti u sklopu Zagrebačkog prometnog zavoda i dio je energetskog aspekta kojim Europska unija traži smanjenje razine zagađenja do 2020. Električni automobil je najsuvremenije vozilo u svojoj vrsti koje koristi višefaznu struju i ima doseg preko 500 kilometara, što je za grad sasvim dovoljno, objasnio je Smrečki.

Ribič je naglasio da je zaštita okoliša prioritet svih nas. Svjedoci smo velikih klimatskih promjena, a među najvećim zagađivačima su automobili na fosilna goriva. Podsjetio je da je Elektro Ljubljana pionir u izgradnji slovenske mreže s više od 120 električnih punionica koje se mogu daljinski nadzirati i održavati. Korisničko iskustvo smo nadogradili prvom mobilnom aplikacijom s uputama o korištenju punionica koje omogućuju registraciju, načinu traženja najbliže punionice, provjeri zauzetosti te o njihovu aktiviranju i rezerviranju. E-mobilnost zbog naše predanosti više nije daleka budućnost nego sadašnjost!

Odgovornost za održivi razvoj je isključivo u našim rukama. Gremo na elektriko!, dodao je gradonačelnik Bandić.
Drago mi je čuti da Zagrebu već ima oko 60 punionica za električne automobile, istaknuo je gradonačelnik Ljubljane i pozvao na daljnju suradnji u cilju ostvarenja vizije razvoja Zagreba i Ljubljane.

Samostojeća električna punionica je opremljena s dva priključna mjesta namijenjena punjenju električnih automobila i otporna je na utjecaj atmosferilija pa se može koristiti u rasponu vanjske temperature od -30°C do +50°C.


Komentari