Otvorena je velika retrospektiva Nevenke Arbanas u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: Borna Kos

Svi zaljubljenici u umjetnost imaju priliku vidjeti oko 350 radova slikarice, grafičarke i umjetnice Nevenke Arbanas.

Jučerašnju izložbu službeno je otvorio Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

“Kada autor opisuje svijet oko sebe, on stvara i za publiku. Što je ona svjesnija umjetničkog djela, to je teže ostaviti trag i zahtjeva silnu stvaralačku energiju koja je u tim okolnostima neophodna. Zadovoljstvo mi je što ćemo večeras moći vidjeti retrospektivu od 400 radova iznimne i cijenjene umjetnice, grafičarke i slikarice Nevenke Arbanas. Možemo svjedočiti o jednom sjajnom mozaiku dijela hrvatske kulture.

Foto: Borna Kos

Kada govorimo o umjetnicima, racionalno jest samo do jedne granice, onda uz um i sva osjetila kojima govorimo, mora proraditi i um koji se veže uz emociju. Potrebna nam je logika srca” rekao je gospodin Poljičak.

Za likovnu publiku, uključivši umjetnike, a osobito studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo grafičarke rođene u Batini (Beli Manastir) 1950. g., uz dopunu do sad objavljenih biobibliografskih zapisa.


Foto: Borna Kos

Nevenka Arbanas mladim umjetnicima savjetuje kako je potrebno imati cilj, biti uporan i dosljedan, te puno raditi.

“Ja sam s radošću radila, nije mi bilo teško. Takva sam odlazila u svoj atelje i stvarala. To je kontinuirani rad. Uvijek sam bila znatiželjna, što me dovodilo do drugih ateljea i država. Na izložbe sam odlazila kako bi vidjela gdje sam ja to u umjetnosti” rekla je gospođa Arbanas.

Izložba traje od 4. listopada do 18. studenog.

Komentari

loading...
-->