Otvorena dnevna bolnica u KLAIĆEVOJ, a uskoro i na SREBRENJAKU

Facebook

Dnevna bolnica pedijatrije u Klaićevoj čeka nove pacijente.

Dječja bolnica u Klaićevoj prva je u Hrvatskoj uvela ovakav koncept skrbi za pacijente dječje dobi. Od 1. listopada jednodnevnu dječju kirurgiju pokreće i Dječja bolnica Srebrnjak što pozdravlja i sanacijski upravitelj Klaićeve, dr. Zoran Bahtijarević koji kaže da je budućnost dječje kirurgije upravo u jednodnevnoj kirurgiji.

Ranije naručeni prvi pacijenti očekuju se u ponedjeljak u novoj dnevnoj bolnici pedijatrije u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a 15. rujna stižu i prvi pacijenti u jednodnevnu kirurgiju.

Dr. Bahtijarević je objasnio kako će procedura ići tako da će djeca prvo dolaziti u ambulante na pregled. Ako zahvat bude potreban, proći će anesteziološku pripremu i dobiti termin za jednodnevnu kirurgiju.

Dan uoči dogovorenog termina roditelje će nazvati sestra i dogovoriti sve detalje. Roditelji potom dolaze s djetetom i donose takozvanu D2 uputnicu za jednodnevnu kirurgiju. Ukratko, dnevna bolnica pedijatrije i jednodnevna kirurgija obrađivat će slučajeve koji nisu hitni i kod kojih također ne postoji potreba za višednevnom hospitalizacijom.

Trenutno je, tvrdi dr. Bahtijarević, na listi je oko 30 dijagnoza koje će se obrađivati na jednodnevnoj kirurgiji. Djeca će dolaziti na operacije preponske kile, operacije fimoze (suženje kožice prepucija), minimalno invanzivne metode iz područja urologije, poput cistoskopije te druge razne endoskopske zahvate, kirurško liječenje madeža, rješavanje hemangioma (dobroćudnih izraslina na koži) laserom i sl.

Nadalje, u dnevnoj bolnici pedijatrije obavljat će se i sve dijagnostičke pretrage za koje je potrebna opća anestezija. Dr. Bahtijarević je rekao kako će u Klaićevoj u danu imati desetak malih pacijenata u dnevnoj bolnici pedijatrije te još 20 na jednodnevnoj kirurgiji – 10 u općoj i 10 u lokalnoj anesteziji, pišu 24sata.


Komentari