Otvoren natječaj za dizajnere ‘Young Balkan Designers 2019: Circular design’

www.flickr.com

Otvoren je natječaj za mlade dizajnere u okviru ovogodišnjeg izdanja projekta YOUNG BALKAN DESIGNERS čija je tema cirkularni dizajn. Prijaviti se mogu svi dizajneri i dizajnerice rođeni 1985. godine i mlađi iz sljedećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Natječaj je otvoren do 20. veljače 2019.

Young Balkan Design regionalna je platforma za talente osnovana 2011. godine s ciljem da pronađe, promovira i razvija kreativni potencijal Balkana u dizajnu proizvoda. Cilj inicijative “Young Balkan Designers” je ujedinjavanje regionalne dizajnerske scene, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne suradnje na Balkanu.

Tema je ”Cirkularni dizajn”, a pozivaju se mladi dizajneri da se upoznaju s osnovama cirkularne ekonomije i istraže mogućnosti inovativnog dizajnerskog pristupa koji povećava cirkularnost proizvoda, materijala, usluga i koncepata. Pozivamo mlade dizajnere da misle o produkciji kao cirkularnom procesu i da primjene svoje vještine i raspoložive resurse uključujući se u rješavanje globalnih problema i čineći doprinos ne samo lokalnoj sceni nego i šire.
Natječaj je otvoren od 24. prosinca 2018.godine do 20. veljače 2019.godine.

Nagrada 1:

  • Sudjelovanje na izložbi talenata na Mikser festivalu 2019. (30-40 projekata)
  • Putujuća izložba na festivalima dizajna u regiji (10-15 projekata)

Nagrada 2:

  • Početak suradnje s regionalnim proizvođačima namještaja i proizvoda (3-5 dizajnera)
  • Sudjelovanje na Milanskom sajmu namještaja 2020., Salone Satellite (3-5 projekata)

Natječaj je otvoren za sve osobe rođene *1985. godine i mlađe, iz sljedećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Mogu se javiti pojedinci ili grupe autora. Svaki kandidat može prijaviti više od jednog projekta.

*  Starosna granica je zahtev Salone Satellite talent zone Milanskog sajma namještaja posvećenog dizajnerima ispod 35 godina. Autori koji se prijavljuju na YBD trebaju imati 35 godina ili manje 2020. godine, kada će izabrani pobjednici izlagati na Salone Satellite.

 

Međunarodni žiri

O nagradama će odlučivati Međunarodni žiri u sastavu:

Jan Boelen, Design Critic, Z33, Belgium &Design Academy Eindhoven, Nizozemska

Ladeja Godina Kosir, Osnivačica i izvršna direktorica, Circular Change, Slovenija

Orhan Nikšić, CEO, Zanat, Bosna i Hercegovina

Vasso Asfi&Loukas Angelou, StudioLav, Grčka / UK

Jelena Matić, Profesor na Universitetu u Beogradu, Srbija

Nikola Radeljković, produkt dizajner, Numen / ForUse, Hrvatska

Maja Lalić, osnivačica, Mikser, Srbija


Komentari